2024. április 24. - György

Olcsóbb a kövérek és a dohányosok kezelése

Az elhízás megelőzése és a dohányzásról való leszoktatás életeket menthet, ám nem jelent megtakarítást a társadalom számára - állítják a héten megjelent tanulmányukban holland kutatók. Többe kerül az államnak az egészséges, hosszú életű emberekről való go
2008. február 6. szerda 14:05 - Hírextra

A tanulmány a Public Library of Science (PLoS - Nyílt Tudományos Könyvtár) honlapján. jelent meg. A PLoS amerikai alapítású nonprofit szervezet minden olyan kutató és orvos számára, aki elkötelezett a nemzetközi tudományos és orvosi eredmények ingyenes és nyilvános hozzáférhetővé tétele iránt.
Van Baal és munkatársai egy teljes élet egészségügyi költségeit modellezték három, egyenként ezer fős csoporttal: egészségesen élők (sovány nemdohányzók), elhízott emberek és dohányosok. A felhasznált adatokat a 2003-as hollandiai statisztikákra alapozták.

Azt találták, hogy 20 és 56 éves kor között a kövér emberekre költött egészségügyi kiadások voltak a legmagasabbak. Mivel azonban az elhízottak és a dohányosok is átlagosan korábban haltak meg, mint az egészséges csoport tagjai, hosszú távon az előbbiek kezelése olcsóbb.

Az egészségesek csoportjába tartozók átlagosan 84 évig éltek, a dohányzók 77 évig, az elhízottak pedig 80 évig.

A szív- és érrendszeri betegségek a dohányzók és az elhízottak körében gyakoribbak voltak, de a rákos esetek számában nem találtak eltérést a három csoport között, kivéve a tüdőrákot.
A kövérek között volt a legtöbb cukorbeteg, viszont az egészséges életmódúak közt fordult elő a legtöbb agyi érkatasztrófa.

A sovány egészségesek életmódúak végül összesen 417 ezer dollárba (74 millió forint) kerülnek az állami egészségügynek Hollandiában 20 éves koruktól halálukig, az elhízottak 371 ezer dollárba (66 millió forint), míg a dohányosok 326 ezer dollárba (58 millió forint).

A kutatás eredménye ellentmond annak a közkeletű nézetnek, miszerint az egészségtelen életmódot folytató, elhízott, dohányos emberek többe kerülnek a társadalomnak.

Az elhízás és a dohányzás elleni küzdelem érvei közül e vizsgálat adatai szerint a pénzügyi megfontolásokat érdemes kivenni.

Az életminőség változása, mely az egészségesebb életmóddal járna, nehezebben mérhető és számszerűsíthető. Maga van Baal is "könyvelői gyakorlatként" jellemezte tanulmányukat.
"A tüdőrák olcsó betegség, mert rövid a túlélési ideje, - tette hozzá van Baal - ám ha valaki elég idős kort ér meg ahhoz, hogy sokáig éljen Alzheimer-kórral, az többe kerül."

A holland kormány által finanszírozott vizsgálat nem vett számításba más, az elhízásból és dohányzásból adódó lehetséges költséget az egészségügyi kiadásokon kívül, így a gazdasági termelékenység csökkenését, vagy a szociális "árat".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mrtj
2008. február 6. 16:19
Igen??? És ha a költségekből levonjuk azt a rengeteg adót, amit az ember nyugdíjas koráig 40-50 év munkaviszony alatt befizetett? A másik oldalon pedig egy láncdohányosét, aki 35 éves korában elpatkol, esetleg kevesebb mint 10 év munka után? Akkor is olyan jó buli? Hülyék.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását