2024. május 25. - Orbán

New York-i magyar évad

Márciusra várhatóan kialakul a 2009-es New York-i magyar kulturális évad programja, amelynek vezérfonala a hagyomány és a modernitás bemutatása lesz - mondta Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője kedden újságírók előtt.
2008. február 6. szerda 07:22 - Hírextra
Számos esemény még a szervezés fázisában van: Vajda Lajos avantgárd festőművész kiállítása, egy design-tárlat, az amerikai PEN klub rendezvényén való kiemelt magyar részvétel, az amerikai és magyar kisebbségi kultúrákat egy színpadra állító zenei program, a bajuszverseny, a záróeseménynek tervezett magyar filmfesztivál, valamint a záróbál is a végső simításokra vár még - közölte Orsós László Jakab.

A részletekre kitérve elmondta: a Magyar Nemzeti Galéria Vajda Lajos születésének századik évfordulójára szervezett tárlata Washingtonban biztosan vendégszerepel, de szeretnék, hogy New Yorkba is eljusson.

Az amerikai PEN klub éves New York-i rendezvényén, a World Voices fesztiválon a tervek szerint Depresszió és reménykedés címmel öt-hat magyar író "küzdene meg" a színpadon öt-hat más országbeli kollégájával.

Valószínűleg Fire and fire (Tűz és tűz) címmel fut majd az a zenei program, amelynek keretében magyar cigányzenészek lépnének fel afroamerikai muzsikusokkal.
A Central Parkhoz közeli műemléképületbe költöző Museum of Arts and Design adna helyet a magyar design-tárlatnak, míg a 2010 telére tervezett magyar filmfesztiválon az elmúlt évek terméséből láthatna tematikus válogatást a közönség.

A Magyarországra jellemző "jó viseleti elemet" népszerűsíti majd a bajuszverseny, amely afféle szatellitprogramként nem a jól ismert rendezvényközpontok valamelyikében, hanem egy sarki klubban kap helyet.

Orsós László Jakab hangsúlyozta, hogy a város mérete miatt a programsorozat különbözni fog az eddigi évadoktól: a mintegy húsz fő rendezvényt számos szatellitprogram kíséri majd.

New Yorkba ömlik a pénz, amihez mindenki közel akar lenni, ezért a magyar programoknak a világ legnagyobb sztárjaival és produkcióival kell versengeniük - érzékeltette a körülményeket a vezető, megjegyezve, hogy éppen ezért az évad reklámozásának olcsóbb és figyelemfelkeltő módját, a kalózmarketinget választják.

A hagyomány és modernitás fő motívum köré szerveződő évad pályázat útján születő logóját márciusban választja ki a zsűri - mutatott rá Orsós László Jakab, hozzátéve, hogy a zsűriben mások mellett helyet foglal Bányai István magyar származású amerikai grafikus, akinek illusztrációi a The New Yorker címlapját is díszítették már.

A 2009. január 24-én a Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hall-beli koncertjével kezdődő évad két fő időszakra oszlik: a programok egy része január és május között zajlik, majd a nyári szünet után szeptembertől a Hálaadás ünnepéig kapnak helyet a magyar vonatkozású rendezvények.
Az évad állami költségvetése 700 millió forint, amit szponzori hozzájárulásokból további 200 millió forinttal szeretnének kiegészíteni - mondta Orsós László Jakab, hozzátéve, hogy reményeik szerint az évad időben is "túléli" majd hivatalos kereteit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását