2024. április 29. - Péter

Magasba szökő árak

A kínai holdújév előestéjén a pekingi családok a vacsora maradékait közösen takarítják el, miközben gondosan ügyelnek arra, hogy a jószerencse és a bőség jelképének számító földimogyoró héját véletlenül se söpörjék fel.
2008. február 6. szerda 16:03 - Hírextra

Az emelkedő tőkehúsárak a pekingi hatóságokat is nyugtalansággal töltötték el, mivel attól tartottak, hogy az emelkedő infláció társadalmi elégedetlenséget vált ki a lakosságból. A januári, közlekedést megbénító, szokatlanul hideg idő a gyümölcs-, és zöldségszállítmányok késésével valamint a vándormunkások hazajutásának meghiúsításával tovább tetézte a bajt.

"A tavaszünnep idején az árak általában mindig emelkednek, eddig azonban még sohasem voltak ilyen magasak. Különös tekintettel a gyümölcsökre és tűzijátékokra, amelyeket a havazás miatt nem tudtak időben leszállítani" - mondta az 53 éves Csao (Zhao) úr Csinanból (Jinan).

"Félkiló mandarin ára tegnap még 4 jüan (99 forint) volt ma pedig már 5 jüant (124 forintot) kértek érte" - tette hozzá.

A február 7-én kezdődő patkány éve a disznó évét váltja fel, amely alatt a kínai gazdaság 11 százalékos növekedést ért el, az infláció mértéke pedig 11 éves csúcsot döntve decemberben 6,5 százalékra emelkedett.

A tőkehús ára decemberben az egy évvel ezelőtti árakhoz képest 53 százalékkal volt magasabb, és ez az ár az újévi készülődés alatt sem változott.

"A sanghaji tőzsde tavalyi árfolyamaihoz képest ez semmi!" - legyintett Fang úr, a sanghaji nyugdíjas mérnök, aki büszke volt magára, hogy még a múlt héten tudott bambuszrügyet venni, mielőtt még a zöldség ára 60 százalékkal emelkedett volna.

"Az áremelkedés okozta nyomást mindenki érzi, aki a fizetéséből él, és nem volt lehetősége, hogy a sanghaji tőzsdén megcsinálja a szerencséjét" - tette hozzá Fang.

A sanghaji tőzsdeindex az elmúlt két év alatt a négyszeresére emelkedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását