2024. április 27. - Zita

LOW holland-flamand Kultfeszt lesz

A LOW holland-flamand Kultfeszt keretében a Művészetek Palotája három régizenei koncertet rendez. Február 28-án a Combattimento Consort Amsterdam, március 2-án a Capilla Flamenca lép fel, a fesztivál zárókoncertjén, március 12-én pedig Ton Koopman vezényl
2008. február 6. szerda 14:42 - Hírextra

A LOW-fesztivál 20 budapesti helyszínen mintegy 100 programot, 500 előadóművészt mutat be február közepétől egy hónapon keresztül. A németalföldi művészet egyik fénykora a 14-15. századi reneszánsz, a másik a 16-18. századi barokk - nem véletlen, hogy a régizenei előadásmód története több flamand (holland és belga) együtteshez is kapcsolódik.

A február 28-án a Fesztivál Színházban fellépő Combattimento Consort Amsterdam egy ritkán hallható Händel-oratóriuamot szólaltat meg. Az 1982-ben alakult együttest az alapító Willem de Vriend vezényli.

Március 2-án igazi németalföldi zenét ad elő a nem kevésbé nemes consort, a leuveni székhelyű Capilla Flamenca. Előadásuk címe: "Négy évszak az Ars Nova korában. Négy férfiénekes és három hangszeres mutatja meg, a 14-15. századi "kis" szerzők (Baude Cordier, Thomas Fabri, Philippe de Vitry, Oswald von Wolkenstein, Jehan Vaillant, Guillaume de Machaut, Martinus Fabri) milyen "nagy" zenéket alkottak. A koncert igazi ínyenccsemege a régizene-rajongóknak.

Aligha szorul bemutatásra az Amszterdami Barokk Ének- és Zenekar, akiket az alapító Ton Koopman, a régizenélés egyik "nagy öregje" vezényel. A világ egyik első számú historikus együttesét a karmester 1979-ben alapította. Most két Telemann-művet adnak elő, a ritkábban hallható Viharóda mellett a közelgő Húsvéthoz kapcsolódó Jézus feltámadása és mennybemenetele című oratóriumot. Ez a koncert méltó koronája, záróakkordja a LOW-fesztiválnak. A hangverseny a Filharmónia Budapest Kft-vel közös rendezésben jön létre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását