2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kezdődik a Deszka Fesztivál

Csaknem húsz kortárs magyar drámából született előadás, felolvasó-színház és számos szakmai beszélgetés kap helyet az idei Deszka Fesztiválon, amelyet a debreceni Csokonai Színházban február 18. és 24. között rendeznek meg immár második alkalommal - mondt
2008. február 6. szerda 19:39 - Hírextra

A Drámaírók és Színházak Kerekasztala, illetve a Debreceni Színházi Kerekasztal elnevezésből rövidített Deszka Fesztivál célja a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerűsítése.

Vidnyánszky Attila elmondta: ugyan a színház nehéz időszakot élt meg, nem volt kérdés, hogy az igazi színházi ünneppé fejlődött, és a magyar drámaírókat vendégül látó fesztivált újra megszervezzék.
A teátrum vezetője üdvözölte, hogy idén a rendezvény költségeinek túlnyomó részét az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a debreceni önkormányzat fele-fele részben vállalta.

"Jó színház ott van, ahol jó dráma van" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: szeretnék, ha "a magyar dráma megteremtené színházát, illetve a színház a drámáját".

Kiss Csaba, a Drámaírói Kerekasztal ügyvivője modellértékű folyamatnak nevezte a Deszka Fesztivál létrejöttét. Ennek kiindulópontjaként elsősorban a kulturális tárca által négy éve indított Katona József-pályázatot említette, amely nemcsak kortárs drámák születését, hanem bemutatását is ösztönzi.

A válogató zsűriben is helyet foglaló író elmondta: Békés Pállal és Sultz Sándorral együtt "veszedelmes tisztességnek" tettek eleget az év legizgalmasabb produkcióinak kiválasztásakor.
A válogatás nyomán többek között Kornis Mihály Körmagyar című darabja, Pozsgai Zsolt Liselotte és május című drámája, Bagossy László Sötétben látó tündér című írásának adaptációja és Térey János Asztalizene című előadása kap helyet a fesztiválon.

Úgy vélte, két fő trend uralkodik jelenleg a magyar dráma terén: az egyik a valóságot brutálisabbnak, a másik poétikusabbnak mutatja be. Mint mondta, a vita arról fog szólni, hogy melyik mire jó, és célként említette, hogy a szakmai viták ne esztétizáló, megfoghatatlan elmélkedések legyenek.
Szintén a szakmai beszélgetések témájaként említette a monodrámák kezelésének kérdését, az Úri muri bemutatói nyomán a rendezői szövegkezelés problematikáját, valamint a magyar drámák külföldi fogadtatását.

A kortárs magyar gyerek- és bábdarabok, a kortárs román, orosz és lengyel dráma helyzete szintén szakmai tanácskozások témáját képezi majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását