2024. április 25. - Márk

Folytatják a sztrájkot és tárgyalást is

Harmadik napja tart a vasúti dolgozók sztrájkja, miután kedden sem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között; a vonatközlekedésben így továbbra is fennakadásokra kell számítani.
2008. február 6. szerda 09:48 - Hírextra

Szerda reggel kilenc órakor folytatják a tárgyalást a MÁV Zrt.-nél és MÁV-Startnál - mondta el Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke az MTI-nek. Tájékoztatása szerint az éjszakai szolgálatban a MÁV Zrt. forgalomirányítói - összesen 1.979 vasutas - közül 188-an sztrájkoltak. Ez az arány az elmúlt két naphoz képest javult, hiszen így a MÁV számításai szerint az éjszakai órákban is a munkavállalók mintegy 90 százaléka felvette a munkát.

A MÁV-val kötött megállapodások alapján szerdán a Bakony, a Somló, a Tisza, a Balaton, a Borsod, a Kunság, a Zala és a Kapos Volán teljes hálózatán, az Agria, a Mátra, a Nógrád, a Vértes, a Hajdú, a Hatvan, a Jász-Kun, a Vasi és a Kisalföld Volánnál pedig bizonyos viszonylatokon fogadják el a vasúti bérleteket.

Szerda reggel Budapesten a Déli és a Nyugati pályaudvar fogad vonatokat. A Keleti pályaudvarra nem érkeznek Hatvan felől vonatok, mert Rákosnál és Kőbánya-Felsőn sztrájkolnak a dolgozók, ezért a vonatok Hatvan felől Pécelig közlekednek - mondta el Kavalecz Imre. Valamennyi elővárosi vonalon két-két szerelvény közlekedik, kivéve a Rákospalota-Vácrátót vonalon, amelyen továbbra sincs vasúti forgalom.

Miskolc környékén úgynevezett BZ motorszerelvények járnak, egy-két vonat közlekedik. Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Szeged nem fogad vonatokat a sztrájk miatt. Szombathely-Celldömölk térségében már közlekedhetnek a vonatok a reggeli órákban. Szeged és Kiskundorozsma között pótló buszok közlekednek, Kiskundorozsma és Budapest között járnak a vonatok.

Kavalecz Imre elmondta: az utastájékoztatás javítása érdekében csaknem száz emberrel többen dolgoznak a pályaudvarokon a tájékoztató szolgálatnál. Budapesten és nagyobb vidéki pályaudvarokon a peronokon tájékoztatják az utasokat a közlekedési lehetőségekről.

Rákóczki Lajos, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szakági vezető ügyvivője megerősítette, hogy sztrájkolnak a budapesti nagy pályaudvarokon, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolc térségében. A sztrájkban elsősorban a kocsivizsgálók és az utazó személyzet vesz részt. A szakszervezet értesülései szerint az este folyamán a MÁV menedzsmentje 5.000 forintos kifizetéseket ajánlott fel a dolgozóknak, így próbálva rábírni őket, hogy hagyják abba munkabeszüntetést. Ez nagy felháborodást okozott a sztrájkolók körében - mondta Rákóczki Lajos. A reggeli műszakban Budapest térségében elkezdték a váltásokat: azoktól a nappali dolgozóktól, akik sztrájkolni készülnek, az "ötezer forintos dolgozók" próbálják átvenni a szolgálatot.

A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-Start Zrt., a MÁV-Trakció Zrt. és a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

A MÁV Zrt. kedden a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult. A társaság a szakszervezetnek a Munka törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének, továbbá a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megsértése, valamint a sztrájkjoggal való visszaélése miatt kér jogorvoslatot. A MÁV sürgősségi eljárással kérte a vasutassztrájk jogellenes voltának megállapítását, a bíróság öt napon belül dönt a beadványról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását