2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elismerés diákolimpiákon szereplő tanulóknak

A nemzetközi diákolimpiákon és az Európai Fiatal Tudósok Versenyén eredményesen szereplő diákoknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket és miniszterelnöki ösztöndíjakat tanúsító okleveleket Hiller István oktatási miniszter szerdán a Parlamentb
2008. február 6. szerda 16:44 - Hírextra

A tárca vezetője felidézte, hogy az elmúlt évi diákolimpiákról 2 arany-, 11 ezüst-, 4 bronzéremmel és 4 kiemelt dicsérettel tértek haza a magyar diákok.

A mi nemzetünk egy tehetséges nemzet. Ennek a tehetségnek a bemutatása, érvényre juttatása a névjegyünk. A magyar tudomány és kultúra a mi nemzetünk névjegye - fogalmazott köszöntőjében Hiller István.

A most díjazottak a világ számos pontján az elmúlt évben ezt a névjegyet letették egy nagy nemzetközi asztalra. Öregbítették az ország jó hírét, dicsőséget hoztak Magyarországnak - tette hozzá a tárca vezetője.

A diákoktól azt kérte, hogy jól éljenek tehetségükkel, mert Magyarország számára nagyon fontosak.
Hiller István ugyanakkor a köszönet mellett arra is figyelmeztetett, a tehetséggel jól bánni közös felelősségünk. Hozzátette: sokan - s ők vannak többségben - nem tudják kibontakoztatni tehetségüket szociális helyzetük, vagy oktatási rendszerünk hibája miatt.

A mi feladatunk és célunk, hogy olyan oktatási rendszert építsünk, amely mindenkinek biztosítja tehetsége kibontakoztatásának lehetőségét.

A miniszter közölte: idén júliusban Magyarország ad otthont nemzetközi kémiai diákolimpiának, amelyet negyvenedik alkalommal rendeznek majd meg.

Ez nagy lehetőség és nagy felelősség is egyben - mondta Hiller István, hozzátéve: reméli, hogy a most díjazottakra és követőikre is ráirányítja majd a figyelmet.

A tavalyi évben az Iránban rendezett fizikai diákolimpián 69 ország 327 tanulója versenyzett. A magyar diákok egy arany, két ezüst és két bronzérmet szereztek.

A matematikai diákolimpián - amelyet Vietnamban tartottak - 93 ország 520 diákja vett részt. A magyar tanulók öt ezüstéremmel tértek haza.

A kémiai diákolimpián, Moszkvában 66 csapat indult. A magyarok egy aranyérmet, és három ezüstérmet szereztek.

Az informatikai diákolimpián, a horvátországi Zágrábban, 78 ország 285 versenyzője szerepelt, s egy ezüst és két bronzérem volt a magyar éremkollekcióban.

Érdekessége volt a tavalyi versenyeknek, hogy lányok nem értek el első három helyezést egyik diákolimpián sem.



bog \ bwt

MTI 2008. február 6., szerda 15:41

Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását