2024. május 2. - Zsigmond

Gond a roma munkaügy, pedig ők építették fel Budapestet

A magyarországi munkaképes romák csupán tíz-húsz százalékának van lehetősége munkába állni - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) budapesti Tavaszköszöntő Fesztiválján kedden.
2007. május 1. kedd 18:08 - Hírextra
Kiss Péter a fesztivál keretében bemutatott "...akik felépítették Budapestet" című fotókiállítást megnyitó beszédében kitért arra: az a többségi előítélet, hogy a romák nem dolgoznak, miközben a kiállítás anyaga is épp ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Hozzátette, hogy a közmunkában részt vevők hetven-nyolcvan százaléka roma ember, és "ez az, ami a sztereotípiával szemben tanulság a többségi társadalom számára".

Horváth Aladár, az RPA elnöke azt mondta: azért is szervezték a fesztivált, mert úgy gondolták, hogy a magyar államnak, a kormánynak, az ellenzéknek, a civil társadalomnak és a gazdasági élet szereplőinek közös a felelőssége abban, hogy minél több cigány ember kerüljön újra vissza a munka világába.

Az RPA idén immár harmadik alkalommal rendezte meg kétnapos Tavaszköszöntő Fesztiválját a fővárosi 56-osok terén. Az "...akik felépítették Budapestet" című fotókiállítás archív képei a 70-es, 80-as évekbeli metróépítkezéseket és az azokon dolgozó roma munkásokat ábrázolják.

A kiállítás képanyagát a Magyar Távirati Iroda archívumából és Horváth Dávid fotóművész munkáiból gyűjtötték össze. A fotókiállítással a roma munkanélküliségre is fel kívánták hívni a figyelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását