2024. április 27. - Zita

A magánbiztosító társaságok szerepvállalása

A Magyarországi Református Egyház fenntartását fejezi ki az egészségügyi magánbiztosítókkal szemben, mert azok nem a társadalmi szolidaritás elve alapján szerveződnek - hangoztatta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi el
2008. február 6. szerda 18:49 - Hírextra

A sajtótájékoztatón a lelkészi elnök azért vett részt, mert a református egyház elfogadta a Munkástanácsok Országos Szövetségének azt a felkérését, hogy vegyenek részt az egészségügyi biztosítás átalakításáról szóló tárgyaláson. Ezen Bölcskei Gusztávon kívül jelen volt még Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek képviselője és Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke.

A református püspök kijelentette: "a mai beszélgetés megerősített minket abban, hogy a magyar társadalom válaszút elé érkezett". Kiemelte: a szakszervezetek és az egyház feladatai abban közösek, hogy azokért emelnek szót, akik magukért nem tudnak.

"Emiatt vesszük magunknak a bátorságot, hogy megnyilatkozzunk a templom falain kívül" - tette hozzá Bölcskei Gusztáv.

A kormányzat nem hallgatja meg a társadalom nagy részének véleményét az egészségügyi magánbiztosítókkal szemben, ezzel felrúgja a társadalmi szerződést. Emiatt nem alakult ki a bizalom a kormány terveit illetően - állította.

Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy "nem nyílt lehetőség arra, hogy értelmes párbeszéd folyjon a kormány és a társadalmi szervezetek között".

Bölcskei Gusztáv felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalombiztosítás a társadalom belső szolidaritásának megnyilvánulása, ami miatt elképzelhetetlen a profitorientált, nem nemzeti alapon működő cégek megjelenése ezen a téren.

Az egészségügyi magánpénztárak ügyében "nem sok reménnyel", de megkeresik a kormánypárti képviselőket is - tette hozzá.

Cser Ágnes ezzel kapcsolatban megjegyezte: a kormánypártok nem gyakorolhatnak nyomást a frakciójukban ülő társaikra akkor, ha egyéni választókörzetből jutottak a parlamentbe. Így a képviselőknek egyéni belátásuk szerint kellene szavazniuk az egészségbiztosítási pénztárak kapcsán is.

Ismertette, hogy a napokban lakossági fórumokon vitatják meg a helyi képviselőkkel az egészségügyi magánpénztárak kialakítására vonatkozó kormányzati elképzeléseket. A "közakarat megnyilvánulásának érdekében" folytatják aláírásgyűjtési akciójukat, amely a magánpénztárakról szóló népszavazást kezdeményezi - közölte.

Palkovics Imre utalt arra, hogy a rendszerváltás előtt az állam térítésmentesnek mondott szolgáltatást nyújtott, míg az azóta eltelt időszakban az egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell, ugyanakkor a fizetések nem emelkedtek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását