2024. március 29. - Auguszta

Kamerával a rák ellen

Magyarországon elsőként használtak lenyelhető kamerát a vastagbélrák vizsgálatánál esztergomi Vaszary Kolos Kórházban szerdán - tájékoztatta az MTI-t a beavatkozást végző orvos csoport vezetője.
2008. február 6. szerda 18:52 - Hírextra

"A páciens egy speciális jeladót tartalmazó kapszulát nyelt le, ez egy idő után működésbe lépett és térbeli illusztrációkat, fotófelvételeket közölt a bélrendszer érintett szakaszáról" - mondta el Pák Gábor vezető főorvos.

A módszer segítségével hamarabb mutathatnak rá a kóros elváltozásokra, segítségével adott esetben megelőzhető a műtét. A betegnek nem kell a kórházban maradni, tíz óra után az egyszer használatos szerkezet távozik a szervezetből.

A beavatkozást az OEP egyelőre nem támogatja, de alapítványi segítséggel a költségek a felére, mintegy hetvenezer forintra csökkenthetők. Az új módszernek a szűrővizsgálatok kiszélesítésében lehet nagy szerepe, mivel Magyarországon a vastagbélrák az elsők között szerepel a halálozási statisztikákban - tette hozzá Pák Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását