2024. május 3. - Tímea, Irma

Erdélyi képek

Erdély és Moldva népi építészetét, az erdélyi mindennapokat, a jellegzetes, máshol nem található természeti formákat és az ott élő embereket megörökítő fotográfiákból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen csütörtökön - tájékoztatta a Tornyai János Múzeum sa
2008. február 5. kedd 12:33 - Hírextra
Medgyesi Konstantin elmondta, hogy a képek készítője, O. Csegezi Mónika az 1989-90-es romániai változások után sorra járta be Erdély és Moldva tájait. Mindent megörökített, amit érdekesnek, figyelemre méltónak, különösnek talált.

A műemlékvédelmi szakember fényképei az elmúlt másfél évtizedben pótolhatatlan forrásokká váltak, hiszen még az archaikus jegyeket magán viselő Erdélyt és Csángóföldet mutatják be. Mindkét terület jelentős változásokon esett át az utóbbi években, és már soha nem lesznek olyanok, mint a húsvétig látható kiállításon bemutatott felvételeken.

Az a világ, amit O. Csegezi Mónika erdélyi, moldvai fényképein keresztül nyomon követhet a látogató, eltűnőben van - fogalmazott a muzeológus.

A fotók vissza-visszatérő motívumát a fából készített népi építészet és iparművészet gyöngyszemei jelentik, de találkozhatunk a fényképeken tipikus viseletekkel, életképekkel, megtört arcú csángókkal is.

A csaknem félszáz felvételt felvonultató tárlaton a magyarországi mindennapoktól immáron évtizedek, évszázadok óta elszakadt kultúrát ismerhetnek meg az érdeklődők - jegyezte meg Medgyesi Konstantin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását