2024. május 14. - Bonifác

Érdekességek az amerikai elnökökről

Melyik amerikai elnök viselt először hosszúnadrágot, és melyik volt az első, akinek volt elnöki autója? Megtudhatják az alábbi összeállításból. Az úgynevezett előválasztási szuperkedden, február 5-én több mint húsz államában tartanak előválasztásokat. Az
2008. február 5. kedd 14:39 - Hírextra
A november 4-i választáson aztán eldőlhet számos elnöki elsőség:

- Hillary Clinton demokrata szenátor lehet az első női elnök.

- Barack Obama demokrata elnökjelölt aspiráns az első fekete bőrű elnök lehet.

- A republikánus Mitt Romney lehet az első mormon vallású elnök.

- Augusztusban lesz a republikánus John McCain 72. születésnapja, és ő lehet a legidősebb hivatalba lépő elnök. A jelenlegi korrekorder, Ronald Reagan 69 éves volt, amikor 1981. január 20-án beiktatták hivatalába.

Néhány további elsőség az elnök-történelemből:

- Az első római katolikus vallású elnök John F. Kennedy volt.
- Az 1920-ban megválasztott Warren Harding volt az első elnök, akire nők is szavazhattak.
- Franklin Roosevelt volt az egyetlen, aki három ciklust töltött az elnöki poszton. 1944-ben negyedszer is megválasztották, de 1945-ben meghalt. Később aztán, 1951-ben a kongresszus a 22. alkotmány-kiegészítéssel úgy rendelkezett, hogy két periódusnál tovább senki nem lehet elnök.

- Az első elnök, George Washington volt az első, akinek postabélyegre került az arcképe. A bélyeg 1847-ben jelent meg.

- John Adams lakott először a Fehér Házban. Az Egyesült Államok második elnöke és felesége, Abigail 1800. november 1-jén költözött a rezidenciába, amelyet Washington elnöksége idején még építettek.

- Thomas Jefferson volt az első, akit Washingtonban avattak elnökké. Ez 1801. március 4-én történt. Elődje, John Adams Philadelphiában vette fel a tisztséget, a két ciklust kitöltő George Washingtont pedig New York-ban iktatták be hivatalába először, és Philadelphiában másodszor.

- Andrew Jackson volt az első, aki fakunyhóban jött világra. A hetedik amerikai elnök 1767. március 15-én született a Dél-Karolina állambeli Lancaster megyében.

- Jefferson egy fogadáson a Fehér Házban, 1801 nyarán kitalálta, hogy lazít a szigorú protokollon; kezet fogott férfi vendégeivel. Korábban mély meghajlással kellett köszönteni az elnököt.

- James Madison - ő 1809-től 1817-ig vezette az országot - volt az első elnök, aki rendszeresen hosszúnadrágot viselt térdnadrág, avagy bricsesz helyett.

- Howard Taft az első, akinek volt elnöki gépkocsija. A 27. elnök át is építtette a Fehér Ház istállóját, négy férőhelyes garázs lett belőle.

- Woodrow Wilson volt az első elnök, aki hivatali ideje alatt külföldre látogatott. Külügyminisztere és történészek, földrajztudósok, közgazdászok és politikai szakértők kíséretében 1918. december 4-én kelt útra, Franciaországba hajózott, hogy részt vegyen az első világháborút lezáró béketárgyalásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását