2024. április 19. - Emma

A négy igentől a három nemig

Szombat délután retropartis elemekkel megnyitotta népszavazási kampányát a kisebbik kormánypárt. A rendezvény apróbb incidens mellett zajlott, ugyanis pár, az SZDSZ-szel egyet nem értő állampolgár is elment az eseményre, illetve a környékére.
2008. február 5. kedd 07:43 - Pálfi Rita
A szombat délután elhanyagolható pontja számomra az a pár ellenvéleményt képviselő ember. Persze, ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy nekik miért nincsen jobb dolguk szombat délután, mint egy teljesen felesleges anti-demonstráció és provokáció. De mindenkinek más a hobbija. Azért emlékeztetnék ezzel kapcsolatban arra, amit az SZDSZ egyik prominense mondott: „Az árpádsávos kollégák segítenek az SZDSZ népszerűsítésében. Köszönjük nekik!”

De vissza a kampánynyitóra és fő tartalmi elemeire! Az SZDSZ elnöke kihangsúlyozta: háromszor mondanak nemet, és ezzel nemcsak a három konkrét kérdésre utalt, hanem kevésbé kézzelfogható gondolatokra is. Tehát a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlés ellen szavazni szabad demokrata olvasatban azt is jelenti, hogy nemet mondunk a reformok leállítására, az ingyenesség hamis illuziójára és a szocializmusa. Hmm.

Csak mellékesen jegyezném meg, hogy pár nappal ezelőtt Horn Gábor azt nyilatkozta, hogy „tisztességes kampánnyal meggyőzhetők az emberek”. Kérdem én: hol van ez a kampány, jelentkezzen, aki látta. A népszavazás kapcsán hallott és látott információk után leginkább azt szeretném, ha bölcs törvényhozóink hozzáadnának a népszavazási válaszokhoz egy harmadik rubrikát is, valami ilyesmi tartalommal: azért ültök ott a kupolás épületben, hogy megegyezzetek az országot érintő kérdésekben.

Mi a baj ezzel a hármassal?

Először is a reformok leállítása: többször elhangzott már kormánypárti politikusoktól, hogy a népszavazás kérdései lényegében nem érintik a reformokat, csak – és ezzel nem jelentősségüket kérdőjelezik meg – szimbolikus kérdések. Tehát ha az igenek győznek, az sem jelenti a reformok leállítását, inkább csak bevételkiesést okoz az egészségügyben és a felsőoktatásban.



Elveszett illúziók

Mellékes
Mai hír, hogy egy fogorvos nem volt hajlandó betegeitől beszedni a vizitdíjat, ezért a MEP perli 327 ezer forintra. Tettének megítélése – mint manapság minden ebben az országban – politikai oldalanként változó. Számomra csak az a furcsa, hogy sehol nem merült fel a kérdés, hogy a hiányzó bevétel a kezelés költségében és/vagy a „hős” orvosnak adott igazán hálás betegek busás hálapénzéből nem fedezhető-e a kiesett bevétel. Ez utóbbi pedig adómentes, mint az közismert.
A fogorvos a Hír Tv Kontraszt című műsorában az alkotmányból vett idézetével magyarázza döntését. Ez már tetszik: „A kormány gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről” – haragszom én is ám a kormányra, hogy nem áll ott minden orvosi kezelés után, és rejti az orvos zsebébe azt a bizonyos borítékok. Vagy ez nem az anyagi fedezethez tartozik?
Az ingyenesség hamis illúziója. Az igazság az, hogy akár az igenek győznek, akár a nemek a népszavazáson a magyar egészségügyi ellátás nem lesz ingyenes. Természetesen nem a fizetett tb-járulékra gondolok, hanem arra a tényre, hogy a mai napig borítékkal (vagy anélkül, de plusz összeggel) felfegyverkezve megy az ember orvoshoz. Teszi ezt azért, mert úgy érzi, hogy ez szükséges ahhoz, hogy megfelelő ellátásban részesüljön. Ilyenkor vágyik az ember Németországba, ahol az orvosok nem fogadhatnak el hálapénzt. Nem irigylem tőlük, csak olyan érzésem van, mint amikor a pultos megvetően néz rám, hogy pontosan az italom árát adom neki fizetségként, szervízdíjat nem. Miért kéne? Az igénybe vett szolgáltatást kifizettem, nem? Az orvosnál jobban kiszolgáltatottnak érzi magát az ember, az egészségemet nem kockáztatom szívesen. Szóval illúzióim nincsenek. Fizetek én, csak legyenek tiszták a játékszabályok. És akkor mehet a vizitdíj és a kórházi napidíj is. De akkor csak az.

Good bye szocializmus

És végül, de nem utolsósorban nem a szocializmusra. Érdekes megközelítés, értem is én, hogy mire gondolnak. De vajon nincs nosztalgia az emberekben? Nem az egypártrendszer iránt, hanem egy bizonyos létbiztonság felé. Ha mérleget vonunk a rendszerváltás óta eltelt 17 évből hányan értékelnék úgy, hogy a hazugság maradt, a biztonság múlt csak el?

Összegezve az elhangzottakat felmerül az a kérdés újra, amit először akkor tettem fel magamnak, amikor Kóka Jánostól, a párt elnökétől először hallottam, hogy „kemény kampánnyal” készülnek a népszavazásra. Hogy lehet pozitívan reklámozni egy negatív választ? Mert nemhiába nyakatekertek a kérdések, lélektanilag fontos lehetett a feltevőknek, hogy az általuk támogatott álláspontot az igennel képviselhessék. Mert mennyivel egyszerűbb lenne mondjuk, hogy "akarja-e hogy a felsőoktatásért tandíjat kelljen fizetni?".



Másik csapdahelyzet, hogy egy demagógnak bélyegzett kérdéssor kapcsán lehet-e nem demagóg módon vitát folytatni. Ebben a kérdésben a szombat délután szintén nem választ jelentett. És nem mondanám úgy, hogy köszönjük, nem!

Megvannak a kampánynyitók, a pártok soraikat rendezték, álláspontjukat ismertették, és ezt hallgathatjuk még majd egy hónapon keresztül. A régi viccel élve már csak egy utolsó kérdésem lenne:

És mi, belgák, mire szavazzunk?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását