2024. május 3. - Tímea, Irma

Újabb dokumentumok kerültek elő

Újabb dokumentumok kerültek elő, amelyek tovább erősítik, hogy Leonardo da Vinci kimagasló tehetség volt az alkotás számos területén.
2008. február 4. hétfő 12:02 - Hírextra

A művészettörténet előtt jól ismert az 1482-1500 közötti korszaka, amikor Milánóban élt és a Sforzák szolgálatában állt. Az 1508 és 1513 közötti évekről azonban hézagosak az ismeretek. A reneszánsz zseni a francia kormányzók és rajtuk keresztül XII. Lajos királytól kapott megbízatásokat.

Előkerült egy levél, amelyben Milánó francia kormányzója dicséri építészeti és hidraulikai jártasságát, amely véleménye szerint felülmúlja még a festészetét is, és amellyel nemcsak elégedett, hanem egyenesen csodálja. Egy másik levél írója Gouffier francia admirális, aki barátját kéri: vegye rá a festőt, menjen Franciaországba, ahol a király és édesanyja tárt karokkal fogadják. Feltételezhetően a Le Havre-i nagy kikötő munkálataiba akarták bevonni, amelyen a szakértők valóban felismerik Leonardo elképzeléseit - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A firenzei nemzeti könyvtárban, egy régi történelemkönyv soha nem publikált ötödik kötetében találtak egy írást, amelyből kiderül: Da Vinci lépegető robotoroszlánjának volt egy korábbi, legalább annyira érdekes változata. 1509-ben XII. Lajos milánói bevonulására készítette Leonardo. Az oroszlán a városkapu tetején feküdt és amikor a király odaérkezett, felemelkedett, kinyitotta mellét és abból arany liliomokkal teli kék gömbök potyogtak elé. Aztán kivette a szívét, összeszorította és abból is gömbök hullottak ki. Az írás szerint a látvány nagyon tetszett a királynak.

A kutatók rábukkantak egy 1515-ben írt levélre is, amelyben Leonardo a fiesolei intézőnek magyarázza el, hogy miként gondozza szőlőjét, ha jobb minőségű bort akar.

A lap szerint ennek a korszaknak a kutatása még sok érdekességet tárhat fel, és a 2015-re tervezett milánói megemlékezésre való tekintettel erre a korszakra kellene a kutatóknak összpontosítaniuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását