2024. április 30. - Katalin, Kitti

Otthon nejük elől menekülő férfiaknak

Míg az üldözött nők számára százhatvanöt otthont nyitottak Nagy-Britanniában, a férfiak sehol sem találnak menedékre. Az aránytalanságot megszüntetendő a brit kormány vizsgálja annak a lehetőséget, hogy létrehozzák az első olyan otthont, ahol a kényszerh
2008. február 4. hétfő 16:36 - Hírextra

A hatóságok figyelmét a létező gondra Imran Rehman derbyi lakos hívta fel, akit gyermekként Pakisztánba vittek, ahol kényszerítették, hogy eljegyezze ötéves unokatestvérét.

Amikor sok évvel később a férfi megtagadta, hogy gyermekként tett "ígéretét" valóra váltsa, saját családja "extrém" módszerekkel igyekezett Imram Rehmant visszatéríteni a "helyes útra": összekötözték lábait, s tizenöt napon át tartották fogságban.

A BBC 5 Live rádióállomásának adott interjújában a férfi rámutatott, hogy a szigetországban senki sem törődik a férfiak, különösen az ázsiai származásúak védelmével. Míg a nőket 165 otthon várja, ahol oltalomra találhatnak, a férfiak számára nincs egyetlen egy sem, holott Imram Rehman egymaga 36 olyan esetről tud, amikor az erősebbik nem képviselői váltak az erőszak áldozataivá.
Meg Munn, a külügyminisztérium államminisztere szerint a hatóságoknak meg kell az érintetteket hallgatniuk, hogy első kézből tájékozódjanak tapasztalataikról.

"A közhiedelem szerint a férfiak általában urai sorsuknak, képesek kezelni az adódó helyzeteket. Ezért nehéz elképzelni őket úgy, mint a családi erőszak, vagy kényszerházasság áldozatait" - hangsúlyozta Meg Munn, hozzátéve, hogy "szükség lehet egy férfimenedékre".

A pakisztáni brit nagykövetség előtt ismert a házasságra kényszerített férfiak problémája.
Mint Tipan Szelparatnum szóvivő elmondta, az ügyek 60 százaléka, amelyekkel a követség foglalkozik, a kényszerházassággal kapcsolatos, s az áldozatok 10-15 százaléka férfi.

"Évről évre több munkánk van, ami azzal is összefüggésben lehet, hogy növekszik az esetek publicitása, az emberek pedig jobban ismerik, hogy mekkora a hatáskörünk" - mondta a követségi szóvivő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását