2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kevés pénzt osztanak rossz módszerekkel?

Kevés pénz jut a helyi és területi kisebbségi önkormányzatok állami támogatására kiírt pályázatokra, a pénzt ráadásul rossz módszerekkel osztják ki - közölte az MTI megkeresésére hétfőn Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke
2008. február 4. hétfő 18:12 - Hírextra

A helyi és területi kisebbségi önkormányzatok költségvetésük 75 százalékát továbbra is normatív alapon kapják meg, a fennmaradó egynegyedére viszont "az ellátott közfeladatokhoz igazodóan" pályázniuk kell. Az országos német önkormányzat ezt az elképzelést múlt év végén nem támogatta az anyagiak szűkössége és a rendszer bevezetésének rögtönzöttsége miatt - mondta Heinek Ottó.

Ismertetése szerint egy helyi kisebbségi önkormányzat éves szinten tavaly 640 ezer forintot kapott állami működési támogatásként, idén pedig 550 ezer forintot folyósítanak nekik ezen a címen, ami a költségvetésük 75 százalékának felel meg. A költségvetés fennmaradó egynegyedére február 1-ig lehetett pályázni, ami anyagi kereteik enyhe bővülését jelentheti. Abban az esetben viszont, ha eredménytelenek egy önkormányzat pályázatai, csökkenhet is éves büdzséjük - tette hozzá.

A német kisebbségi önkormányzatnak az az álláspontja, hogy "a differenciálásnak akkor van értelme, ha érdemi forrásbővüléssel jár", ami azonban szerintük nem következett be. Az elnyerhető összeget a költségvetési törvény határozza meg, ha sokan nyújtanak be pályázatot, akkor több kisebbségi önkormányzat között oszlik meg az erre szánt állami pénz, azaz egy önkormányzatra kisebb összeg jut - mutatott rá.

Véleményük szerint a pályázatok megírásába fektetett munka "nincs arányban az elnyerhető összeg nagyságrendjével". A pályázatokhoz csatolandó iratok miatt ugyanakkor visszamenőleges adminisztrációra kényszerülnek, mert dokumentálni kell olyan megtörtént eseményeket is, amiről eddig nem volt hivatalos papírjuk - állapította meg.

Heinek Ottó hangoztatta, hogy a pályázatoknak túlságosan rövid az elbírálási határideje, a hozzávetőleg kétezer helyi kisebbségi önkormányzat benyújtott anyagát egy bizottság két hét alatt kénytelen elbírálni.

A döntéshozatalkor figyelembe veszik többek között a kisebbségi nyelv használatával kapcsolatos kezdeményezéseiket, a kulturális, közművelődési, oktatási intézményeik tevékenységét, a kisebbségi médiumaik fenntartását és a hagyományos ünnepségek, rendezvények szervezését.

Az országos önkormányzati szervezetek működésében is beállt változás a kisebbségi törvény módosításával, ami leginkább gazdálkodásuk módját érinti. Eddig ugyanis társadalmi, 2008-tól költségvetési szervként gazdálkodnak, így ezentúl másként kell költségvetést készíteniük, ezenkívül felsőfokú végzettségű gazdasági vezetővel és belső ellenőrrel kell rendelkezniük - mondta Heinek Ottó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását