2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fizethetnek a teherautók

A rendkívül környezetszennyező teherautóknak 200 fontot (68 ezer forint) kell fizetniük, ha Londonba akarnak menni egy hétfőn életbe lépett új rendelet szerint.
2008. február 4. hétfő 17:37 - Hírextra

Ken Livingstone London polgármestere azt mondta: azzal, hogy a várost alacsony szennyezettségű zónává minősítik javulni fog a levegőminőség és csökkenni fog a környezetszennyezéssel összefüggő halálesetek száma.

A teherautósofőröket képviselő csoportok szerint a rendelet sok pénzt fog felemészteni, de ehhez képest kevés haszna lesz.

A rendelet értelmében kamerák egész hálózatával figyelik a városba érkező járműveket. Rendszám alapján ellenőrzik, hogy a kérdéses teherautók megfelelnek-e az európai uniós követelményeknek. A napi 200 fontot azon teherautók fizetik, amelyek nem felelnek meg ezen előírásoknak. Nem fizetés esetén ezer font bírsággal sújthatók.

A zónarendelet kezdetben a dízelmotoros és 13,2 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkozik, de még a nyáron a kisebb járművekre is kiterjesztik, kivéve a személyautókat és motorokat.

London vezetősége a világ legnagyobb alacsony szennyezettségű zónáját kívánja létrehozni. Hasonló zóna lett több európai nagyváros, így Berlin és Stockholm.

A polgármester 2003-ban dugódíjat tett kötelezővé, vagyis azt, hogy a hivatali órákban a belvárosba hajtó járműveknek 8 fontot kell fizetniük. Többek szerint a rendeletnek köszönhetően kevesebb a dugó, és egyre több a busz és a bicikli.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását