2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Információért cserébe

Az izraeli biztonsági szolgálat arra kényszeríti a kórházban kezelt palesztinokat, hogy váljanak a szervezet informátorává. A tel-avivi székhelyű Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet harminc ilyen esetről tud. Egy izraeli tisztviselő szerint azonban
2008. augusztus 4. hétfő 11:16 - Hírextra
Harminc olyan esetről tud a tel-avivi Orvosok az Emberi Jogokért szervezet, amikor elutasították gázai palesztinok izraeli kezelését, mivel nem voltak hajlandóak beszámolni a titkosszolgálatnak arról, mit tudnak a terroristagyanús személyekről. A szervezet szerint ez sérti a nemzetközi jogot.

Az emberjogi szervezet szerint a palesztin páciensek fontos célpontjai a biztonsági szolgálatnak. A betegeket beidézték, hogy jelentsenek, akik pedig ezt nem tették meg, azokat letartóztatás fenyegette - állítják.

Egy izraeli ileltékes azonban elutasította az állítást, és közölte, a betegeket csak biztonsági okokból kérdezték ki.

Az ott élők többsége nem hagyhatja el a Gázai övezetet, és ha megbetegszik, akkor is különleges engedélyre van szüksége ehhez, amelyet a biztonsági szolgálat állít ki a számára. Az emberi jogi szervezet szerint azonban a szolgálat helyett orvosoknak kellene eldönteni, ki kap engedélyt arra, hogy Izraelben kezeljék.

Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője, Slomo Dror úgy nyilatkozott az AFP hírügynökségnek: mindenkinek, aki belépett Izrael területére, számot kell adnia látogatása okairól, "főleg, ha egy terrorszervezet tagja".

"Ezek az emberek nem segítenek nekünk, miután visszatérnek a Gázai övezetbe, hanem tovább szervezkednek. Nem vesztegethetjük az időnket olyanokra, akik nem segítenek nekünk" - jelentette ki a szóvivő.

Szombaton Izrael száznyolcvannál is több olyan palesztint fogadott be időszakos menekültként, akik Mahmád Abbász palesztin elnök támogatóiként csaptak össze a Hamásszal. Sokuk megsebesült, őket izraeli kórházakban kezelik.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását