2024. május 14. - Bonifác

50 éves a lap

A csasztuskától a vasutassztrájkig jutott fél évszázad alatt Heves megye napilapja, amely éppen 50 éve, 1958 február elején jelent meg a Heves Megyei Hírlap jogelődjeként.
2008. február 4. hétfő 10:49 - Hírextra

A Magyar Szocialista Munkáspárt Heves Megyei Bizottsága és a Heves Megyei Tanács által kiadott Népújság 6 oldalas terjedelemben, 14 ezer példányban látott napvilágot és az olvasók 50 fillérért vásárolhatták meg a standoknál.

Ugyanakkor az Axel Springer-Magyarország Kft. által jegyzett jogutód Heves Megyei Hírlap 16-20 oldalas kiadásai 23 ezer példányban kerülnek ki a nyomdából és immár 110 forintot kell kifizetni az olvasnivalóért az újságárusoknál.

A kor szellemének megfelelően az első lapszámban a csasztuskaszerű beköszöntő mellett a vezető anyag a "Területi Kultúrverseny Petőfibányán" című tudósítás volt, amely a Mátravidéki Szénbányászati Tröszthöz tartozó színjátszók és kultúrcsoportok vetélkedéséről számolt be.
Ugyancsak közölték a Mátravidéki Erőmű Dolgozóinak az Országos Béketanácshoz írt, a kísérleti atom- és hidrogénbomba robbantások ellen tiltakozó levelét.

Fontos hír volt még, hogy a tervek szerint az idén, mármint 1958-ban, 5-6 százalékkal növelik a bárányszaporulatot a TSZ-ekben. Az Országgyűlés aktuális ülésszaka kapcsán "Együtt és összeforrva" címmel közölt publicisztikát a korabeli szerkesztő.

A sportrovatot egy parázs sakkmérkőzés uralta, amit a KISZ "üzemi-hivatali téli sakkversenyeinek" egri fordulóján vívott egymással Rubik István dohánygyári munkás és Kovács Frigyes autóforgácsoló. Az izzó hangulatú csatát hírfotóval is érzékeltetni kívánták a szerkesztők.

Ehhez képest a fél évszázaddal később napvilágot látott jubileumi szám már olyan hétköznapi eseményekről számolt be, mint a vasutassztrájk, vagy, hogy Heves megyei cég és magánszemély is szerepel az APEH-nek különösen nagy összeggel tartozók listáján. A sportrovatot a sakk helyett a foci uralja. Helyesebben nem is a foci hanem megint a pénz. Ugyanis a lapból megtudhatjuk, hogy még mindig nem sikerült megállapodnia az Eger FC többségi tulajdonosainak a várossal a csapat önkormányzati támogatásáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását