2024. május 17. - Paszkál

190 millió forintos Kokoschka kép

Kikiáltási áron, 19,5 millió koronáért (190 millió forintért) kelt el Oskar Kokoschka London, Chelsea Reach című, 1957-ben festett képe egy vasárnapi árverésen Prágában.
2008. február 4. hétfő 07:01 - Hírextra

A csehországi árverések történetében ez a volt az eddigi legmagasabb kikiáltási ár. Az osztrák festő képe ugyanakkor "csak" a második legdrágábban eladott festmény a csehországi aukciókon.

Az új tulajdonos, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, a tíz százalékos árverési díjjal együtt összesen 21,45 millió koronát kell, hogy fizessen a világhírű festő alkotásért.

Csehországban az árverési díj általában a végösszeg 18 százaléka. Rendkívül drága képek esetében, mint amilyennek Kokoschka alkotása is számít, a díj 10 százalék.

A csehországi árverések rekordját a tavaly ősszel eladott Frantisek Kupka kép tartja. Az Élévation IV. című képet októberben 22,1 millió koronáért adták el ugyancsak Prágában. A Kupka képet, akárcsak Kokoschkát az 1. Art Consulting társaság bocsátotta árverésre. A társaság nem közölte, kinek a tulajdona volt a Kokoschka festmény.

Prágában az 1989-es rendszerváltás után rendezték az első képzőművészeti aukciókat, s azóta az árverések többé-kevésbé rendszeresek. Az árverésre kerülő művek döntő többségét hazai cseh, illetve szlovák művészek alkotásai teszik ki. A legtöbb árverésre bocsátott alkotás a két háború közti időszakban született és avantgárd, modernista mű.

Oskar Kokoschka árverésre került képe egyike a kivételeknek, amely megbontotta a jól menő hazai alkotások egyeduralmát. A 20. század egyik legnagyobb festőjének London, Chelsea Reach című képe panorámakilátás a Temze folyóra Londonban. Képzőművészeti szakértők szerint igen ritka, hogy egy ilyen jó Kokoschka alkotás árverésre kerüljön. Kokoschka nyolc ilyen londoni panorámát festett meg, s ezek többsége a világ neves galériáiban látható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását