2024. április 27. - Zita

Egy Oscar-díjas forgatókönyvíró küszködése

Ronald Harwood Oscar-díjas forgatókönyvíró egyik korábbi munkájával sem volt olyan közel ahhoz, hogy feladja, mint a Szkafander és pillangóval - az újabb Oscar-jelöléssel a tarsolyában most örülhet, hogy nem tette.
2008. február 6. szerda 11:07 - Hírextra

A 73 éves író, aki Roman Polanski A zongorista című filmjének szkriptjével nyerte el az Amerikai Filmakadémia elismerését, hétfőn az Oscar-jelöltek hagyományos hollywoodi ebédjén nyilatkozott legutóbbi filmkönyvéről, amelyet élete legnehezebb munkájának nevezett. Egy teljesen megbénult férfi történetét kellett dramatizálnia, aki csupán bal szemének rebbenésével tudja megértetni magát.
Jean-Dominique Baubyt, az Elle magazin francia főszerkesztőjét élete virágában kényszerítette mozdulatlanságra egy súlyos agyvérzés. A férfi azonban nem adta fel, önéletrajzi regényben beszélte el sorsát, érzéseit. A könyv világsiker lett, ezt azonban már nem érhette meg, mert a francia kiadás megjelenése után két nappal elhunyt.

Bauby sajátos módszert talált ki gondolatai közlésére: míg segítője dallamosan az ábécét kántálta, a megfelelő betűnél mindig lehunyta a szemét.

Harwood elmesélte, hogy öt évvel a felkérés előtt már olvasta a megrázó művet, és úgy érezte, hogy "rendkívüli" írás. Amikor Kathleen Kennedy producer megkereste őt a filmtervvel, gondolkodás nélkül igent mondott, ám később alaposan megbánta.

Szorongás és pánikrohamok közepette próbált fogást találni a könyvön, és már éppen ott tartott, hogy visszaadja a megbízást, amikor végre rájött, hogy mit kell tennie.

"Beugrott, hogy a történetet az ő (Bauby) szemszögéből kell nézni, és a kamera fog pislogni" - emlékezett a Heuréka-pillanatra Harwood, aki emellett narrátort használt a filmben Bauby gondolatainak tolmácsolására.

"Akkor jöttem rá, hogy milyen sztori lesz ez: a betegség és a képzelet története" - fogalmazott a szerző.
A Szkafander és pillangó mögött már most is szép sikertörténet áll: a cannes-i filmfesztiválon Julian Schnabel kapta a legjobb rendezés és Janusz Kaminski a legjobb operatőr Arany Pálmáját. A francia rendező az Arany Glóbuszt is elnyerte, a legjobb idegen nyelvű film díjával együtt.

A február 24-i Oscar-ceremónián a rendezés és az operatőri munka mellett a vágás és az adaptált forgatókönyv is esélyes az aranyozott szoborra.

A Szkafander és pillangó január 31-én debütált a magyar mozikban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását