2024. április 29. - Péter

Veszélyes védőoltások?

A védőoltásokban tartósítószerként jelen lévő higany gyorsan kiürül a gyerekek szervezetéből, egy hónapon belül már az eredeti higanykoncentráció mérhető a vérükben - állapítja meg egy Argentínában lefolytatott vizsgálat.
2008. február 3. vasárnap 14:15 - Hírextra

A közlés adalék ahhoz a vitához, mely a védőoltások higanytartalma és az autizmus kialakulása közti esetleges kapcsolatról zajlik szakmai körökben egy évtizede.

A thimerosal higanytartalmú szerves vegyület, melyet a harmincas évek óta használnak tartósítószerként oltásokban és gyógyszerekben a baktériumok és a gombák szaporodása ellen.

Az Egyesült Államok oltási gyakorlatában a nem bizonyított, ám lehetséges idegrendszeri hatások miatt már nem alkalmaznak higanytartalmú oltásokat, ám más országokban, így például Argentínában igen.

A tanulmány támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntését, amely továbbra is engedélyezi a thimerosal-tartalmú oltások használatát - jelentette ki Michael Pichichero, a kutatás egyik vezetője. Ezen oltások gyártása olcsóbb, ezért könnyebben hozzáférhetőek a világ számos országában - tett hozzá Pichichero.

Az Egyesült Államok által finanszírozott kutatásban 216 egészséges csecsemő vérmintáját elemezték oltás előtt és után. A vér higanyszintje a legmagasabb közvetlenül az oltás után volt, majd néhány hét alatt a normálisra esett vissza.

Pichichero szerint a kilencvenes évek végén feltételezett higanyszintnek most csak a tizedét találták a csecsemők vérében és a vélelmezetthez képest tizedannyi ideig volt mérhetően jelen.

A vizsgálat során mérték a csecsemők székletének és vizeletének higanytartalmát is. A székletben - a vérhez hasonlóan - közvetlenül az oltás után volt a legmagasabb a higany koncentrációja, ám a vérhez képest lassabban állt vissza az eredeti szintre. A vizelet higanyszintjében nem mértek érdemleges változást.

A higany teljes mennyiségének pontos útját nem tudták meghatározni a kutatók. Minden gyerektől kétszer vettek vért: az oltás előtt és után, az utóbbi mintavétel azonban fél nap és 30 nap között változott.

A tanulmányt a Pediatrics szaklap februári száma közli. Korábbi nyilvánosságra hozatalát egy csütörtöki tévéműsor indokolja, mely egy, az Egyesült Államokban folyamatban lévő bírósági ügyet mutatott be az oltás által állítólagosan kiváltott autizmus kapcsán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását