2024. április 23. - Béla

Eredeti szépségében ragyog 1400 évesen

Eredeti szépségében állítottak helyre Izraelben egy ezernégyszáz éves üvegmozaik-panelt, amelyre a Földközi-tenger közelében bukkantak. A mozaikot 2005-ben, a Földközi-tengeri ókori város, Cezarea közelében fedezték fel. A település a római-kori, bizánci,
2008. február 3. vasárnap 14:09 - Hírextra

A palota, amelyben felfedezték, a VI. század végén, vagy a VII. század elején, a bizánci korban tűzvész során pusztult el. A régészek az épület eredeti padlójának feltárása során bukkantak a rajta heverő mozaikpanelre. Az Izraeli Régészeti Hivatal szerint a mozaik egyedülálló a maga nemében, köszönhetően jó állapotának, és korának. A ragyogó, aranyozott munka keresztény eredetre utal.

Egyedülálló lelet, műremek - hangsúlyozta Joseph Patrich, a jeruzsálemi Héber Egyetem régészprofesszora. A tudós magyarázata szerint a mozaik azért maradhatott fenn eredeti állapotában, mivel a panel "arccal" került a földre, s így zöld, kék és arany színekben pompázó eleje nem sérült a törmeléktől.

Miután egy kockázatos művelet során a mozaikot elmozdították a földről, a restaurátoroknak évszázadok mocskát kellett eltávolítaniuk, ahogy a tűzvész okozta károsodást is helyre kellett állítaniuk.

A mozaik rendkívül értékes, mivel az egykori művészek kétféle üvegdarabkákból alakították ki a mintát. Egyrészt aranyozott üvegdarabkákat használtak, másrészt hagyományos, több színben játszó opálos fényű üvegcserepeket, amelyek általánosan elterjedtek voltak mozaikkészítésnél. A cserepek kétféle motívummá rendeződnek: kereszteket és nyolcrészes rozettákat formáznak.

A palota egykori tulajdonosa ismeretlen, ahogy az épület története, valamint a mozaikpanel eredeti rendeltetése is. Az egyetlen, amit lehet tudni, hogy valamikori lakói a jelek szerint keresztények lehettek - mutattak rá a szakértők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását