2024. április 19. - Emma

Torzszülöttek, pszichopaták, skizofrének

Szeretjük a borzongást: a gyilkosokat, a szörnyű bűntényeket, a félelmet. Persze, nem egy sötét utcán; sokkal inkább a mozivásznon. Szellemek, ufók, vérengző fenevadak ijesztgetnek; pedig van, ami náluk is misztikusabb és félelmetesebb: maga az ember. Még
2008. február 3. vasárnap 07:36 - Mohai Szilvia

Szellemi fogyatékosság

A szellemi fogyatékosságot gyerekkorban a rossz motorikus és nyelvi képességek, felnőttkorban az átlagosnál jelentősen kisebb szellemi kapacitás jellemzi. Az IQ-teszteken elért hetven pont alatti eredményt elérő személyeket tekintik értelmi fogyatékosnak. Ennek oka lehet magzati életben elszenvedett sérülés, fertőzés, szülés közbeni trauma. A fogyatékosság súlyossága szerint három típust különböztetünk meg, ezek a debilitás, az imbecillitás és az idiotizmus. A debilitás az értelmi fogyatékosság legenyhébb foka. A debilisek testi fejlődése és mozgása nem tér el lényegesen ép értelmű társaikétól, elemi ismereteket el tudnak sajátítani. Az imbecillitás középsúlyos értelmi fogyatékosság.
Az imbecillisek beszéd- és mozgásfejlődése késik, de általában kialakul. Szókincsük szegényes, gyakori közöttük a beszédhibás; a koordinációban és finommozgásokban is lehetnek hiányosságaik. Az idiotizmus a legsúlyosabb típus. Az idióták állandó felügyeletre, gondozásra szorulnak. A megismeréshez, az alkalmazkodáshoz és a kapcsolatteremtéshez elemi képességeik hiányoznak.

A szellemi fogyatékosok lehetnek ártalmatlan, szeretni való emberek (mint Forrest Gump) és gyilkosok (mint az Egerek és emberek Lennie-je). Forrest (Tom Hanks) nem túl okos, de jó szándékú fickó, Lennie úgyszintén; utóbbit sem szándékai, hanem ereje tették gyilkossá. Barátjával, George-dzsal (Gary Sinise) való beszélgetéseiből is kitűnik szegényes szókincse, kommunikációs hiányosságai. Forrest is mond különös dolgokat, ám azok a kijelentések néha egyszerűségükben is bölcsességet hordoznak.

Üvegcsontúság (Osteogenesis imperfecta)

Az üvegcsontúság egy ritka betegség, melynek során egy génhiba miatt a csontok rugalmatlanná válnak, minimális behatásra vagy akár spontán módon is eltörhetnek. Súlyos esetekben a betegnek élete során száznál több csonttörése is lehet. Harmincezer csecsemő közül egy születik ezzel az örökletes rendellenességgel, amelyet az ultrahangvizsgálat során nem mindig vesznek észre. Az üvegcsontúság siketséghez is vezethet, ha a hallócsontok izomszalagjai túl lazák.

Az üvegcsontúság áll egy 2005-ös thriller, a Hideg csontok középpontjában, egy kis Münchausen-szindrómával keverve. Egy ódon kórházban egy ápolónő szelleme kísért, aki annak idején folyamatosan eltörte szeretett páciense, egy üvegcsontú kislány csontjait, hogy az ne hagyhassa el a kórházat, és mindig vele legyen. Végül a lány halála után felvette annak fémből készült, végtagjait rögzítő segédeszközét, öngyilkos lett, majd így kísértett tovább, amiért a kórház lakói géplánynak nevezték. Láthatjuk, hogy itt nem csak magát a betegséget, hanem annak kezelési módját is felhasználja a film a félelemkeltés eszközeként.

A sort hosszan folytathatnánk, hisz rengeteg betegség van még, melyeket a filmművészet előszeretettel használ hőseinek megformálásakor; igyekeztem a legérdekesebbeket kiemelni. A filmesek tudományos érdeklődése bizonyíték arra, hogy egy ismeretlen és kiszámíthatatlan dolog mindig furcsa és félelmetes - főleg, ha bennünk van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását