2024. május 6. - Ivett, Frida

Bevetésen a Honvéd Színház

Bevetés címmel február 22-én Tatabányán, egy héttel később pedig Budapesten, a Stefánia Palotában mutatja be új produkcióját a Honvéd Színház. A Tatabányai Jászai Mari Színházzal közös előadás szövegét Horváth Péter írta, a zenét és a dalszöveget az LGT j
2008. február 2. szombat 10:57 - Hírextra
A Local Global Time - rock and roll, négy negyedben alcímet viselő produkció koreográfusa Ladányi Andrea, rendezője Telihay Péter.

Horváth Péter közreműködése kapcsán Kovács Maja felhívta a figyelmet arra, hogy éppen 20 éves A padlás, és a darab néhány alkotója a Bevetés című produkcióban találkozik újra.

A darabot ajánlva Horváth Péter írásos összegzésében kiemelte, hogy Presser Gábor zenéjét mindig szerette, s Sztevanovity Dusán "városi dalköltészete közel áll hozzá" - közös színpadi meséjüket, A padlást húsz éve játssza a Vígszínház.

"Nem szép dolog tőlem, hogy merényletet követtem el ellenük, és a legendás LGT együttes dalaira színdarabot írtam, mondhatni: musicalt" - jegyezte meg.

Mint hozzátette, a darab nem követi szolgaian az angolszász zenésszínházi hagyományokat, lazább, asszociációs technikával készült, reményei szerint a szereplőknek és a nézőken egyaránt tágabb lehetőséget adva, hogy szabadon játsszanak térrel és idővel, gondolattal, érzelemmel, halállal, reménnyel.

"A történet egy elképzelt városban játszódik, apák és fiúk harcolnak benne egymással, ahogyan apáink velünk hadakoztak, s ahogy azóta mi próbáljuk jobb belátásra bírni felnőtt gyerekeinket. Van egyfelől tehát ez a +jobb belátás+ (törvénytisztelet, normalitás, fegyelem) másfelől pedig a lázadás (szerelem, ifjúság, zene)" - vázolta a cselekményt a szerző.

Horváth Péter felidézte: a hatvanas évek második felében beatzenekara volt Szegeden, akkoriban úgy tűnt, az egész világot megrengeti az "üvöltő négynegyed".

"Ma már világosan látszik, egyedül mi rendültünk meg, hajdani lázadó fenegyerekek. Erről szól a darab. No meg arról, amit a Honvéd Színház tehetséges, ifjú színészei még belejátszanak, amit Telihay Péter belerendez, amit Dusán dalszövegei hozzátesznek, s amit Presser Gábor és az LGT muzsikusainak zenéje felébreszt a nézők szívében" - fogalmazott a produkciót ajánlva az író.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását