2024. április 29. - Péter

Egészségprogram az Alzheimer-kór ellen

1,6 milliárd eurót (411 milliárd forint) szentel az Alzheimer-kór elleni küzdelemre pénteken felfedett terve értelmében a francia kormány, hogy változtasson az ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, jobbára idős emberek sorsán. Franciaországban 860
2008. február 2. szombat 07:47 - Hírextra

A harci program, amelyet Nicolas Sarkozy elnök látogatása alkalmából tettek közzé a délkelet-franciaországi Sophia-Antipolis tudományos kutatási központban, tíz fontos intézkedés köré csoportosul, nevezetesen a betegség felismerése, kezelése, a betegek ellátása és a tudományos kutatás területén.

Az 1,6 milliárd eurós, öt évre szóló keretből 1,4 milliárd euró az orvosi és szociális problémák kezelésére szolgál, ennek fedezetét az újonnan bevezetett vizitdíj és az orvosi költségekre érvényesített önrész biztosítja majd a tervek szerint, 200 millió eurót az állami költségvetés a betegséggel kapcsolatos kutatás finanszírozására biztosít.

A terv keretében országos hálózatot hoznak létre olyan otthonokból, amelyek "a betegek önállóságát és integrációját" szolgálják, ugyanakkor erősíteni kívánják a betegek otthoni ápolását is. Az öt év alatt kiépülő otthonokban 11 ezer személy nappali elhelyezését kívánják biztosítani, továbbá 5600 ideiglenes befogadó helyet létesítenek.

Nicolas Sarkozy francia elnök az Európai Unió 2008 második félévében esedékes francia elnöksége idején el akarja érni, hogy az Alzheimer-kór elleni küzdelem európai prioritássá váljon, ennek érdekében 2008 őszére nemzetközi értekezletet szervez a témában Franciaország.

Az Alzheimerben szenvedők száma Franciaországban 2020-ra elérheti az 1,3 milliót, 2040-ben pedig a 2,1 milliót - ezt egy 2005-ben készült parlamenti tanulmány tartalmazta.

A betegek többségét otthon, nagy pénzügyi és morális nehézségekkel küszködve ápolják, jobbára a hozzátartozók, és nincs megfelelő befogadó struktúra. Ma világszerte 24 millió ember szenved a memóriazavarokkal, emlékezetvesztéssel járó kórban, számuk 2040-re 81 millióra nőhet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását