2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Wilhelm Reich – Sex! Pol! Energy!

A Freud-emlékév után a 20. század talán egyik legvitatottabb orvosának, pszichoanalitikusának és szexuálkutatójának, Wilhelm Reich életének és munkásságának szentel kiállítást a Bécsi Zsidó Múzeum.
2008. február 1. péntek 13:18 - Hírextra

A március 9-ig látható kiállítás Reich rendkívül heterogén munkásságát mutatja be életének egyes állomásai mentén. Az amerikai Wilhelm Reich Infant Trust jóvoltából először láthatók Reich maine-i birtokán kívül az orgonenergia-kutatáshoz kapcsolódó eszközök.

A kiállítási tárgyak között van például egy korai Medical DOR-Buster, amellyel Reich a pácienseit kezelte, a laboratóriumának eszközei valamint egy önarcképe is, amely a híres Oranur-kísérlet után készült.

Láthatók továbbá olyan, Reich 2007. november 3-ig zárolt hagyatékából származó dokumentumok, filmek és fényképek is, amelyeket korábban sehol nem mutattak be. Ezek felölelik a tudós pszichoanalitikus munkásságát és a szexpol időszakát is.

Wilhelm Reich ugyanis már alig 22 évesen pszichoanalitikusként dolgozott Bécsben, ahol kollégáival a kezelések gyakorlati problémáit tárta fel szisztematikusan. Ezen vizsgálatok eredményei valamint az orgazmuselmélet - amelyet a freudi libidó-eleméletből fejlesztett tovább - szolgáltak Reich terápiatechnikai újításainak – karakterelemzés, vegetoterápia, orgonterápia - alapjául.

Reich, aki elméletei miatt parázs vitába keveredett még Freuddal is, végül 1930-ban Berlinbe ment, ahol belépett a Német Kommunista Pártba és tovább folytatta szexuálpolitikai munkásságát. Tevékenységét azonban annyian támadták, hogy három évvel később, „A fasizmus tömegpszichológiája” című könyvének megjelenése után kizárták a pártból és hamarosan a Pszichoanalitikusok Nemzetközi Társaságából is.

Reich ezt követően Amerikába emigrált, ahol néhány év után nemcsak betiltották az általa kifejlesztett orgon-akkumulátorok alkalmazását, de meg is semmisítették azokat – írásaival együtt. Reich 1957-ban halt meg, miközben börtönbüntetését töltötte.

Forrás: Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását