2024. március 29. - Auguszta

Cserregő nádiposzáták

A cserregő nádiposzáták (Acrocephalus scirpaceus) szokásos vándorútjuktól ezer kilométerre eltérítve is visszatalálnak az eredeti útvonalhoz, vagyis a madarak valóban képesek tájékozódni - állítják orosz kutatók a Current Biology című folyóiratban megjele
2008. február 1. péntek 11:09 - Hírextra
A madarakat vándorlásuk idején fogták be, majd keletre szállították. Az a tény, hogy helyzetüket fokozatosan korrigálva visszataláltak a többiek útvonalához, azt bizonyítja, hogy valóban képesek legalább két, a mi földrajzi fogalmaink szerint hosszúsági és szélességi koordináta felismerésére, vagyis tájékozódási képességük nem korlátozódik pusztán az észak-déli viszonylatra, mint azt korábban gondoltuk.

"Ez a meglepő felfedezés új kihívások elé állítja a madárvonulással foglalkozó kutatókat" - mondja Nyikita Csernyecov, az orosz Zoológiai Intézet munkatársa.

Korábbi megfigyelések azt sugallják, hogy a madarak vagy a nap helyzetét, vagy a földmágnesességet tudják felhasználni a földrajzi szélesség felismeréséhez. Az orosz csoport szerint az olyan vándormadarak, mint a cserregő poszáták talán egy vagy két "belső órára" támaszkodnak, ezzel határozzák meg saját "helyi idejüket" és a telelőhelyek "zónaidejét". A geomagnetikus erők szerepét a navigációban ugyanakkor szintén nem zárják ki.

"Kísérleti úton megmutattuk, hogy minden eddigi kétség dacára a madarak képesek akár ezer kilométeres kelet-nyugati irányú eltérítést korrigálni vándorlásuk során, ami azt jelenti, hogy tudomásuk van valamiképp a földrajzi szélességekről, mégha egyelőre nem tudjuk is pontosan, hogy milyen módon tesznek szert erre a tudásra" - írja tanulmányában Csernyecov.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását