2024. május 2. - Zsigmond

Nyugat-Dunántúl: csökkent az illegális migráció

Jelentősen, 27 százalékkal csökkent az illegális migráció Nyugat-Dunántúlon. Tavaly 480 jogsértő külföldit állítottak elő, szemben az előző évben előállított 665 személlyel - mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Iga
2008. január 31. csütörtök 07:45 - Hírextra

Kovács Gyula igazgató közölte: az előállítások oka nagyobbrészt a magyarországi tartózkodás szabályainak megsértése volt, kisebb hányadban pedig az érintettek személyazonosságának tisztázatlan volta.

Az igazgató tájékoztatása szerint csökkent a kiutasítottak és a kitoloncoltak száma, ugyanakkor csekély mértékben, 6,7 százalékkal nőtt azoknak a jogsértő külföldieknek a száma, akiket őrizetbe vettek.

A hivatal illegális migráció terén végzett munkája hozzájárult a három nyugat-dunántúli megye: Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron közrendjének, közbiztonságának erősítéséhez - hangoztatta az igazgató.
Kovács Gyula kitért a legális migráció ügyére is. Beszámolt arról, hogy nagy az érdeklődés a magyarországi tartózkodás feltételei iránt. Közel 1.700 európai uniós polgár nyújtott be kérelmet az igazgatósághoz a három hónapot meghaladó tartózkodás engedélyezésére, s csaknem 1.800-an kérelmeztek regisztrációs igazolványt, amely határozatlan időre szól és ötévenként kell megújítani.

A harmadik országok polgárai által benyújtott tartózkodási kérelmek száma csaknem 60 százalékkal, 1.365-ről 554-re csökkent. A változás összefüggésben van Románia európai uniós tagországgá válásával. Ugyanezen ok miatt esett vissza 72 százalékkal a letelepedési kérelmek száma a régióban.

A regionális igazgató a menekültügyről is szólt. Kijelentette: 146-an kértek menedéket tavaly, 15 százalékkal kevesebben mint egy évvel korábban. A menedékkérők többsége koszovói albán, szerb, török és moldáv állampolgár, de előfordult grúz, orosz, nigériai, mongol, örmény, bangladesi, iraki kérelmező is. Öt esetben született menekültstátuszt elismerő határozat. Az osztrák és a szlovák szervektől az igazgatóság 112 menedékkérőt vett át és két személyt adott át az osztrák társszerveknek az elmúlt évben.

Az igazgató hangsúlyozta: ez évtől a hivatal kizárólagos hatáskörrel bír a szomszédos országoktól visszavett, illetve az illetékességi területen előállított, a tartózkodás szabályait megsértő külföldiek kiutasítása és idegenrendészeti őrizete tekintetében. Ezt a tevékenységet korábban a határőrség végezte, amelyet Magyarország shengeni egyezményhez történő csatlakozásával összefüggésben megszüntettek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását