2024. május 4. - Mónika, Flórián

Várják a ki Lulu születését

Várhatóan ősszel születik meg Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszarvújának második, mesterséges termékenyítéssel fogant kicsinye. A felnőtt négylábú állapotáról és a folyamat részleteiről Hanga Zoltánt, az Állatkert sajtóreferensét kér
2008. január 30. szerda 09:22 - Hírextra
Bár a mesterséges termékenyítés eljárása már régóta ismert - először főleg haszonállatoknál alkalmazták, de az állatkertekben is több évtizedes múltja van - orrszarvúaknál csak az utóbbi pár évben kezdte kidolgozni a módszer részleteit a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW - Institut für Zoo und Wildtierforschung) szaporodásbiológiai csapata.

Több próbálkozás után az áttörést Lulu, a budapesti nőstény orrszarvú hozta meg, ugyanis fajtársai közül elsőként - éppen egy éve - hozta világra a mesterséges termékenyítéssel fogant Laylát, és most ismét vemhes.

- Ha Layla a mamája mellett nevelkedett volna, akkor nem folytatjuk a mesterséges termékenyítés programot, viszont Lulu nem fogadta el a kicsit, így ellés után egy hónappal újra történt egy termékenyítés - mondta Hanga Zoltán.

- Nem volt ez korai?

- Gyakran kérdezik ezt tőlünk, de nincs ezzel gond, ugyanis az orrszarvúaknál éppen az ellés után egy hónappal a legmagasabb a fogamzóképesség. Ennek ellenére azonban nem sikerült a termékenyítés. A következő beavatkozásra tavaly június 14-én került sor, és ez már meghozta a kívánt eredményt.

A mesterséges termékenyítés lényege, hogy a hím állat szaporító anyagát (spermáját) mesterségesen juttatják be az anyaállat testébe. A két ivarsejt találkozása, a tulajdonképpeni termékenyítés azonban természetes folyamatként megy végbe, ellentétben a mesterséges megtermékenyítéssel, ahol mindez az anyaállat testén kívül, "lombikban" történik.

A termékenyítéshez szükséges szaporítóanyagot a hím állattól altatásban, egy elektroejakulátor nevű eszköz segítségével veszik le. Az idén születendő kicsi apukája a Colchesteri Állatkert Simba nevű, 38 éves hím orrszarvúja, míg Layláé Easy Boy volt, a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő felnőtt hím orrszarvú.

A mostani magzat is hasonló módon fogant, mint Layla, de ez az első eset, hogy kriokonzervált, azaz mélyfagyasztva tartósított hímivarsejtekkel sikerült vemhességet előidézni egy orrszarvúnál. Ugyanis a levett spermát három éven át mélyfagyasztott állapotban - mínusz 196 fokon - tárolták. A felolvasztás után megvizsgálták a szaporítóanyag állapotát, amely kielégítőnek bizonyult. A mesterséges termékenyítés sikeréről tavaly ősszel az ultrahangos vizsgálaton győződhettek meg a szakemberek, amikor látták az akkor még tíz centiméteres magzat ultrahangos képét. Az orrszarvúaknál a vemhesség ideje 16-17 hónap, így ha minden rendben lesz, akkor idén ősszel születhet meg a kis orrszarvú.

- Az ultrahangos vizsgálatot altatásban kell végezni, ami kockázatos az anyaállatra és a magzatra nézve is, tehát az érdekükben a vemhesség utolsó szakaszában már nincs ilyen vizsgálat. Így csak akkor derül ki a kicsi neme, amikor megszületik. Sőt akkor sem azonnal, hiszen nem azt nézi először az ember, hogy fiú vagy lány az orrszarvúbébi, hanem azt hogy életképes-e. Laylánál például akkor tudtuk ezt egyértelműen megmondani, amikor különválasztottuk az anyjától - magyarázta a szóvivő.

- Különleges bánásmódban részesül Lulu most, hogy vemhes?

- Még nem tér el a szokásostól Lulu gondozása. Nem látszódik rajta a vemhesség sem, majd csak az utolsó hónapokban, amikor a kicsi növekedni kezd. A Laylával való vemhesség idején meg kellett nagyobbítani az ajtókat, amelyek eredetileg bölényre készültek. Az orrszarvúaknak jó is volt, de a vemhes orrszarvúnak már nem. Most ezt nem kell elvégezni. A látogatókat viszont arra kérjük, hogy még zoo csemegével se etessék Lulut! A vemhesség vége felé pedig külön választjuk őt Easy Boytól, a vele együtt tartott hímtől. Hiszen kisebb lökdösődések előfordulnak köztük, amikor összezördülnek egy-egy finom falaton. Ez normális és mindennapos dolog, de a kicsi érdekében a későbbiekben jobb, ha külön lesznek.

- Mi a terv a fiatal orrszarvúakkal?

- Az ilyen veszélyeztetett fajok szaporítása európai szintű együttműködésben történik, úgynevezett tenyészprogramok keretében. Laylával az a tervünk, hogy nem kell másik állatkertbe utaznia, hanem mellé hozunk egy hímet és ő itt marad, elvégre mégis csak a "mi kutyánk első kölyke". Ráadásul, ha tudunk egy új hímet szerezni, akkor az orrszarvú tenyészprogram sem szenved csorbát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását