2024. május 6. - Ivett, Frida

Sisi koronázási ruhája

Selyem, bársony, csipke és gyöngy - összesen tizenöt kilogrammmnyi. Ebből alkotta meg Czédly Mónika gödöllői modellszerkesztő és tervező csapatával azt az öltözéket, amely felidézi az 1867-es kiegyezés után magyar királynévá koronázott Erzsébet (Sisi) kor
2008. január 30. szerda 09:26 - Hírextra
A világszép egykori osztrák császárnének és magyar királynénak, Erzsébetnek (akit Sisi néven ismer a mai világ) koronázási ruháját mutatják be január közepétől Szolnokon, Miskolcon és Egerben a nagyközönségnek. A ruhakölteményt Czédly Mónika gödöllői modellszerkesztő és tervező, valamint az általa toborzott szakmai csapat készítette el, egy évvel ezelőtt. A legnemesebb anyagokból és több mint tucatnyi rétegből álló öltözéket fél évig a gödöllői kastélyban, a Sisi-emlékév alkalmával láthatták a látogatók.

- A híres párizsi mester, Worth 1867-ben készítette el az ősi hagyományokat követő magyar koronázási díszruhát. Az öltözék darabjait alkotta egy fehér valódi selyemszoknya, hozzá tartozó köténnyel, áttetsző fátyol, valamint szalagcsokrokkal díszített csipkeujjas, továbbá dús gyöngysorokkal összefűzött fekete bársonyderék. A ruha azonban nem maradt fenn eredeti formájában, mivel annak részeit a különféle egyházi intézményeknek ajándékozták felhasználásra. A útókorra maradt darabokból és a hátrahagyott dokumentumokból kellett a valódihoz megszólalásig hasonló ruhát megtervezni. Így például az Emil Rabending udvari fényképész által készített sorozat állt rendelkezésre, amit a művész Erzsébetről készített a koronázási ruhában. Számtalan festmény is született a világszép magyar királynéról, amelyeken a felsőrész- a karcsú fekete bársonyderék a csipke és gyöngydísz mindig megegyezik, de szinte mindegyiken más a szoknya díszítése. További nehézséget okozott hogy az öltözéket a tradíciókhoz híven a veszprémi püspökség kapta meg ajándékba és készíttetett belőle többek között egyházi ornátust és miseruhákat. Csakhogy ezek a darabok ugyan tört fehér ripszselyemből készültek, de ezüstfonallal, virágmotívumokkal gazdagon hímzettek. Mintájuk megegyezik a Székely Bertalan által alkotott nagyméretű festményen láthatóval, amelyen a kötény is ezüsttel hímzett. Székely ugyanis jelen volt a koronázáson és vázlatot is készített ott, de a skiccen a minta nem látszik Így azután felmerült a kérdés: melyik az igazi? A fénykép, amelyen nem látszik mintásnak a szoknya, és egyértelmű, hogy a kötény csipkéből van, vagy a festmény és a megmaradt díszöltözetek? Esetleg két szoknya volt? Ez is megfelelt a kor szokásának - tudtuk meg Czédly Mónikától.
Végül úgy döntött a ruhatervező csapat, amely időközben Dózsa Katalin és Tompos Lilla művészettörténészekkel, valamint textil vegyészmérnökkel, szabómesterekkel, iparművészekkel, szakoktatókkal, családtagokkal egészült ki, hogy a fényképet tekintik mérvadónak, és a rekonstrukció ez alapján készülhet el. Természetesen a királyné méreteiben, amelyek lánykorától kezdve alig változtak: magassága 172 cm, derékbősége 50-52 cm, mellbősége 80-90 centiméter között volt. A három méret aránya tette olyan feltűnővé és különlegessé megjelenését, magas volt, nagyon karcsú, ugyanakkor dús keblű.

- A ruhát egy régi varrógépen készítettük, majd az összes többi varrást és tisztázásokat kézi munkával dolgoztuk el - magyarázta tovább Czédly Mónika. - A természetes anyagok színe az idővel halványul és megsárgul, így ha fenn is maradnak, színhatásuk már nem az eredeti. Ezért az idézett kornak legmegfelelőbb mai anyagokat és csipkéket válogattam össze, hogy az eredeti darab látványban és tapintásra is felidézhető legyen. A csipkeminták kiválasztásánál figyelembe vettem az eredeti csipke mintázatát. A királyné öltözékét az alsóneműnél kezdtük és vagy hét rétegből állítottuk össze. Maga a súlya is eléri a 15 kilogrammot. De elképzelhető milyen nehéz volt Sisi-nek viselnie az eredeti darabot, amely 23 kilogrammot nyomott.

A koronázási ruhát Szolnokon január 12-én és 13-án láthatta, Miskolcon február 3-án és 4-én, Egerben pedig február 16-án csodálhatja meg a közönség. A későbbiekben pedig ruhaipari iskolákban szeretnék megismertetni a tanulókkal, hogy felkeltsék a diákok szakmai lelkesedését és gyarapítsák tudásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását