2024. április 19. - Emma

Gyűjtőkémények felújítása a panelprogramban

Ez év február elsejétől már az egycsatornás gyűjtőkémények (termoforkémények)felújítására is lehet pályázni az Új Magyarország Panelprogramban - jelentette be Ujhelyi István, az Önkormányzai és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapest
2008. január 30. szerda 15:49 - Hírextra

Ujhelyi István elmondta: erre az évre 200 millió forint jut az ilyen felújításokra, s ez 2.500 lakás kéményeinek rendbe tételét teszi lehetővé. Hozzátette: a támogatás az összköltség 40 százaléka, maximum 80 ezer forint lehet lakásonként. A pályázaton a legalább 8 lakással rendelkező, 1985 előtt épült lakóházak indulhatnak.

Budapesten mintegy 15 ezer úgynevezett termoforkémény üzemel, melyek nagy része mára elavult, vagy nem szakszerűen lett felújítva és életveszélyessé vált.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: a kémények felújítása során folyamatosan figyelni fogják, hogy milyen anyagokat és hogyan használnak a rekonstrukció során, mert sokszor a nem megfelelő anyaghasználat okozza a problémát.

A megelőzésről szólva Bubla Gyula, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: minden évben átnézik a kéményeket és tanácsokat adnak a lakóknak, hogy hogyan tudják biztonságosan üzemeltetni azokat. Mint mondta: a legjobb megelőzési módszer a kémények átépítése lenne.

A termoforkémények biztonságossá tételének egyik megoldása egy úgynevezett kéményfej-ventillátor felszerelése, melyek működését a helyszínen is bemutatták.

A sajtónak kiosztott háttéranyag szerint a kémény hibája miatti szénmonoxid-mérgezés miatt 2007-ben nyolc ember vesztette életét a fővárosban, ezek közül azonban egyik alkalommal sem termoforkémény okozta a tragédiát.

Mivel azonban gyűjtőkéményekről van szó, azaz sokkal több embert érintenek, mint a hagyományosak, ezért döntött úgy a kormányzat, hogy ezen kéményfajták felújítását támogatja.
Az egycsatornás gyűjtőkémények felújítását az állam eddig is támogatta, így 2006-tól, 651 millió forintból, 10.533 lakás 2.562 kéménye újult meg. Mostantól egységes pályázati rendszer szerint valósul meg a program, így a lakóközösségek nem az önkormányzatokon keresztül, hanem közvetlenül pályázhatnak.

László Tamás fideszes országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatóra reagálva közleményében azt írta: "Ugyan az ellenőrzés végre bekerült a panelprogramba, de követeljük, hogy az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetet bízzák meg az eddig lebonyolított felújítások felülvizsgálatával."
A lakótelepeken belül és a lakótelepek között a kialakult szociális ellentét tovább fog súlyosbodni, mert eddig is a jobb állapotú házak lakói pályáztak, holott a program célja éppen a szociális válság enyhítése volna - mutat rá a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását