2024. április 19. - Emma

Alkotmányos kérdés a polgármesterek jogállása?

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) nem korrupcióellenes ügynek, hanem alkotmányos kérdésnek tekinti a polgármesterek jogállásának kérdését; erről a testület pénteki budapesti ülésén állásfoglalást fogadtak el.
2007. október 19. péntek 13:11 - Hírextra

"A korrupcióellenes harc, az a korrupcióellenes harc kérdése, az alkotmányos kérdések meg alkotmányos kérdések, a kettőnek nincsen köze egymáshoz, (...) a kettőt szét kell választani" - hangoztatta a testület kormánypárti és ellenzéki tagjainak egyhangú döntését az MTI-vel ismertetve Kósa Lajos elnök.

Debrecen polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő utalt arra: az állásfoglalást azt követően hozták meg, hogy a kormányfő hétpontos korrupcióellenes csomagjában megjelent a képviselői és a polgármesteri pozíció összeférhetetlenségének kérdése.

Az MJVSZ-nek az a véleménye, hogy a korrupciónak semmiképp nem az az oka, hogy a polgármesterek esetleg parlamenti képviselők lehetnek - szögezte le Kósa Lajos, aki rámutatott arra, hogy a választók a jelölt másik tisztsége tudatában döntenek egy adott személyről.

A választmányi ülésen Csabai Lászlóné, Nyíregyháza szocialista polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy ha mégis kimondanák az összeférhetetlenséget, akkor másképpen kellene biztosítani a törvényhozásban az önkormányzati szféra képviseletét.

Kósa Lajos erre utalva azt mondta, lehet másfajta képviseleti rendszerben gondolkodni, nyitottak ebben a kérdésben, így akár felmerülhet a kétkamarás parlament vagy az önkormányzati ombudsman intézménye is.

Közölte, nem értenek egyet azzal, hogy az önkormányzati rendszer egyik lényegtelen elemét kiragadva "barkácsolják" az alkotmányos rendszert. Mint mondta, vannak fontosabb kérdések is, amelyeket rendezni kellene. Ezek között említette az alpolgármesterek, a megyei közgyűlési alelnökök státuszának ügyét, a leválthatóság és visszahívhatóság kérdését, valamint a felelősségvállalás megosztását a képviselő-testület és a polgármester között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását