2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kormány halogató taktikát folytat

A kormány halogató taktikát folytat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) tekintetében, és ennek az lehet az eredménye, hogy a magára maradt város képtelen lesz meghitelezni Budapestnek és Brüsszelnek a beruházások elindítását - írta sz
2008. január 30. szerda 23:22 - Hírextra
Hiller István kulturális miniszter még nem írta alá az EKF megvalósításának feladatairól szóló, a szaktárca, a Hungarofest Rendezvényszervező Kht., a pécsi önkormányzat és a Pécs2010 Menedzsment Központ között 2006. december 5-én létrejött kormány-város szerződés 2007. őszi módosítását - hangsúlyozta a pécsi önkormányzat lapjának internetes kiadása.

A változtatásra azért volt szükség, mert "a szerződésben kódolva volt a személyi és pénzügyi konfliktus. Pécs a kezdetektől neheztelt, amiért Budapest rátelepedett az EKF-re." Ennek jellemző példája, hogy a felvezető évekkel együtt a teljes EKF marketing-kommunikációs költségvetést kétmilliárd forintban állapították meg, ám kikötötték, hogy több mint 1,3 milliárd elköltéséről a fővárosban döntenek, Pécs csupán 647 millió sorsáról rendelkezhet - fogalmazott a cikk szerzője.

A kulturális tárca egyetértésével módosított és a pécsi közgyűlés által elfogadott új megállapodás ugyanakkor jelentősen nagyobb mozgásteret engedne az EKF valódi gazdájának, Pécsnek, és csökkentené a kormány közvetlen befolyását. A kormány-város szerződés módosítása miatt változtatni kell az összes többi, erre épülő megállapodáson, köztük a Hungarofesttel kötöttön is, amely egyebek mellett a marketingkeret felhasználását határozza meg.

"De mivel Hiller Istvánnak három hónap alatt sem sikerült kézjegyével ellátnia a dokumentumot, nem léphet hatályba a Pécs által már ratifikált módosítás" - írta a Pécsi Hírek Online.

A lap kiemelte, hogy miután a miniszter többszöri megkeresésre sem válaszolt, nem ismerik a késedelem okát, hatásait viszont annál jobban. Miután a Pécs számára előnyösebb szerződés nem léphetett életbe, a városnak a régi, hátrányos feltételek mellett kell idén megterveznie az EKF-csapat működési költségeire és a beruházások elindítására fordítandó költségvetését.

A cikk írója hozzátette: Hiller István aláírására szükség lenne a város, a Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Önkormányzat közötti projektfejlesztési szerződés, s egy sor külön együttműködés kidolgozásához, megkötéséhez is. Példaként hozta fel, hogy a kommunikációs- és reklámkeret felhasználásának tekintetében csúszik a mintegy kétmilliárdos keret felhasználására kiírt közbeszerzési pályázat meghirdetése.

"Ennek hiányában viszont képtelenség Pécs nemzetközi vérkeringésbe kapcsolása, a 2010-es programok reklámozása" - fogalmazott a szerző, aki szerint nem Pécs az egyetlen, amely képtelen szerződni a Hungarofesttel. Ez idáig a minisztériumnak sem sikerült, pedig ez a megállapodás garantálná a tárca idei költségvetésében meglévő kulturális programokra szánt pénzek felhasználását. Ám ha Hiller István ezúttal sem tudja megkötni a szükséges megállapodásokat, a Hungarofest képtelen lesz finanszírozni a 2008-as felvezető év programjainak nagyobbik részét.
Az írás szerint komoly problémát jelent a finanszírozás is. A beruházásokkal és rendezvényekkel együtt több mint negyvenmilliárd forintos pécsi EKF-programot nagyrészt európai uniós és központi költségvetési forrásokból fedezik, de "a város kénytelen minden egyes kapavágást saját bevételeiből, a pécsiek adójából megelőlegezni", remélve, hogy "Brüsszel és Budapest nem hagyja cserben" és utófinanszírozás formájában rendezi a számlát.

Pécs a költségek fedezésére éppen ezért tízmilliárd forintos hitelkeretet akar szerezni az Európai Fejlesztési Banktól. A megállapodáshoz azonban kormánygarancia szükségeltetik, amit a város mind ez idáig nem kapott meg.

A portál szerint sürgős a "kiemelt nemzetgazdasági beruházással kapcsolatos engedélyezési eljárásról" szóló kormányhatározat megalkotása is. E jogszabály lehetővé tenné az EKF-projektek engedélyeztetési eljárásának gyorsítását. Bár Pécs és a Regionális Államigazgatási Kollégium a tervezetet már tavaly novemberben elküldte az illetékes kormányszervnek, a kabinet eddig napirendjére sem tűzte a javaslatot.

A cikk írója emlékeztetett rá, Hiller István korábban az EKF-programmal kapcsolatban azt mondta: "minden elvesztegetett hét, illetve hónap négyszeresen elvesztegetett időnek számít". Másutt arról beszélt, hogy "nem kell előre sírni és előre temetni, hanem szisztematikusan dolgozni kell, ez a program még megcsinálható". Kijelentette azt is, hogy "az EKF nem egy város, hanem egy ország projektje."

Marad a kérdés: miért halasztódik akkor a kormány-város szerződés miniszteri aláírása? - olvasható a Pécsi Hírek Online oldalán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását