2024. május 7. - Gizella

Uniós szakpolitika Fazekas Szabolcs értelmezésében

Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament elnökségének magyar tagja hangsúlyozta, általános az egyetértés a tekintetben, hogy az Európai Unió új szakpolitikáinak megvalósításához a költségvetés átfogó reformjára van szükség. A költségvetés bevételi és kiadás
2008. január 29. kedd 20:37 - Hírextra
Az még nem tisztázott, hogy az unió bevételeinek alapját a jövőben is elsősorban a tagállami befizetések vagy az áfa-visszatérítések adják, de az már bizonyos, hogy egy új EU-adó bevezetésének sem szakmai, sem politikai támogatottsága nincs. Fazakas Szabolcs az előtte szólókhoz csatlakozva hangsúlyozta, hogy az Európai Unió hosszú távra tervez, a folyamatok előkészítése 3-5 évet vesz igénybe, míg a döntések akár 10-15 évre is meghatározhatják egy-egy szakpolitika kereteit. A kormányzati ciklusokon átívelő uniós szakpolitikák megvitatásának legjobb terepe a Magyar Országgyűlés lehetne, ahol lehetőség nyílna a hosszú-távú szakmai tervezésre - mondta Fazakas Szabolcs.

Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő, a Regionális Fejlesztési Bizottság főtagja a megbeszélésen kiemelte, hogy a globális kihívások -mint például a klímaváltozás, energiapolitikai kérdések, gazdasági versenyképesség- kezelésére adandó válaszok mellett továbbra is kiemelten kell kezelni a gazdasági és szociális kohézió erősítését. Ez azt is jelenti, hogy a mainál hatékonyabb eszközöket kell találnunk a szegénység elleni küzdelemre.

Az elmaradott vidéki térségek leszakadása az új tagállamok számára jelent elsősorban problémát. Ha a jövőben olyan politikát szeretnénk, ami képes az itt megjelenő kedvezőtlen folyamatokat megfordítani, akkor ezért az új tagállamoknak kell közösen fellépni.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását