2024. május 6. - Ivett, Frida

Szociális jelzések a gyors színvillantások

A kaméleonok híresek arról, hogy színüket változtatva beleolvadnak környezetükbe, és elrejtőznek a ragadozók elől. Egy új azonban kutatás azt mutatja, hogy a színváltozok némelyike pontosan ellenkező célra, a figyelem felkeltésére fejlődött ki.
2008. január 29. kedd 20:28 - Hírextra
Az afrikai törpekaméleonok Afrika déli részén élnek, a füves területektől kezdve az esőerdőkig. Az állatok komplex szociális jelzéseket adnak, horpaszuk mentén fényes színváltozásokkal, melyeket a nőstények a hímek vonzására vagy taszítására alkalmaznak, a hímek pedig az agresszió vagy a más hímeknek történő behódolás, illetve a nőstények iránti érdeklődés jelzésére.

"A kaméleonok álcázásra és kommunikációra használják színváltozásaikat, ám nem tudjuk, hogy egyes fajok miért változtatnak színt sokkal gyakrabban, mint a többiek" - mondja Devi Stuart-Fox ausztrál kutató.

A kutató és kollegája, Adnan Moussalli arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben ezen különbségek kizárólag azért alakultak ki, hogy lehetővé tegyék az állatoknak a környezetbe történő beolvadást, akkor a gyakrabban színt változtató környezetben élő kaméleonoknak sokkal szélesebb színskálán kell mozogniuk, míg a kevésbé színes környezetben élő egyedeknek szűkösebben.

A kutatók a törpe kaméleonok Dél-Afrikában élő, mind a 21 genetikai csoportjából gyűjtöttek be hímeket, és normál élőhelyeiken "párbajoztatták" őket. A kísérlet közben felmérték az élőhelyek színeit, és a kaméleonokon láthatóakat. "Spektrométert használtunk, mert az emberekkel ellentétben, a kaméleonok ultraibolya fényben is látnak. Ki szerettük volna deríteni, mennyire látható egy kaméleon a másik számára" - mondja Stuart-Fox. A kutatók azt is felbecsülték, hogyan nézhetnek ki a színek, a kaméleonokat fogyasztó gébicsek és héják vizuális rendszerében.

Kiderült, hogy a kaméleonok színpalettája nem szélesedik a színesebb környezetben, amelyet megtenne, ha evolúciójának hajtóereje az lenne, hogy az állat beolvadjon környezetébe. "Azon fajok rendelkeztek a legfeltűnőbb palettával, melyek a legtöbbször változtattak színt" - mondja a kutató. Mindez azt jelenti, hogy a színváltoztatási kapacitás főleg azért alakult ki, hogy szembetűnő szociális jelzéseket produkáljon.

A kaméleonok megváltoztatják egész színezetüket, és annak világosságát, hogy beolvadjanak a környezetbe. Ám a szociális jelzések esetén nem kell aggódniuk amiatt, hogy a ragadozók észlelik ezen drámai jelzéseket, mivel a változások milliszekundumok alatt zajlanak le.
Forrás: hirado.hu/New Scientist
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását