2024. május 19. - Ivó, Milán

Sültkrumpliból érettségiznek

A McDonald,s néhány más brit nagyvállalattal egyetemben elsőként Nagy-Britanniában, sőt Európában jogot kapott arra, hogy az általa képzett szakembereknek középfokú végzettségnek megfelelő oklevelet adjon.
2008. január 29. kedd 09:35 - Hírextra
A McDonald,s, amely mintegy ezer oktatóhellyel rendelkezik a szigetországban, az étteremvezetéshez szükséges pénzügyi és gyakorlati ismeretekkel felvértezett menedzsereket képez.

A brit vasúti infrastruktúrát működtető Network Rail nevű cég vasútgépészi tanfolyamokat indít. A Flybe fapados légitársaság repülőgép-gépészi képzést szervez, valamint tanfolyamot indít a légi személyzet részére.

Az üzleti világ prominensei üdvözlik az új kezdeményezést. E programok révén a vállalatoknak első ízben nyílik lehetősége, hogy saját oktatási terveik alapján országosan elismert szakképesítést nyújtsanak alkalmazottaiknak.

A programmal kapcsolatban ugyanakkor kritikus vélemények is elhangzottak - a bírálók azt kifogásolják, hogy a cégek által adott diplomák nem eléggé rigorózusan "akadémikus" képzést takarnak. A kritikusok között van a brit egyetemeket és főiskolákat tömörítő szövetség, amely attól fél, hogy tagintézményeinek hamarosan "McKvalifikációs" végzettséggel rendelkező jelentkezőket felvenniük.

Gordon Brown brit miniszterelnök védelmébe vette a tervet, mondván, hogy az elméleti és a gyakorlati ismeretek együttes oktatása nem feltétlenül vezet színvonaleséshez. - "Ez kemény képzés lesz, s ha valaki menedzseri végzettséget szerez, feltehetően bárhol megállja a helyét" - mondta Gordon Brown a GMTV-nek nyilatkozva.

John Derham, brit innovációs, egyetemi és szakképzési miniszter szerint a kezdeményezés révén jelentős mértékben javul a nemzeti szakemberállomány, ami a nemzetközi versenyképesség növelését eredményezi. - "Gyorsan változó világban élünk" - mondta a miniszter, aki szerint elismerés illeti azokat a munkáltatókat, akik elkötelezetten képezik és fejlesztik alkalmazottaikat. "Egy fontos lépést tettünk a régi megosztottság megszüntetése érdekében, amely megkülönböztette a vállalati és a nemzeti képzést" - tette hozzá
A tanfolyamok egyenértékűek lesznek az alapérettségivel, a GCSE-vel, amelyet 16 éves korban tesznek a brit iskolákban, vagy a két ével későbbi emelt szintű érettségivel. A Flybe légitársaság esetében a vizsga egyetemi szintű lesz.

A McDonald,s, amelynek tanfolyamai pénzügyi és közegészségügyi képzést, valamint humán erőforrásokkal kapcsolatos ismereteket tartalmaznak, a társadalmi mobilitás valódi esélyét kívánja biztosítani munkatársainak. Ha valaki elvégzi a tanfolyamot, annak alapján műszaki főiskolára, vagy akár az egyetemre is beiratkozhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását