2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vesztegetési botrány a büntetés-végrehajtásnál

Felfüggesztett beosztásából egy, még aktív állományba tartozó tisztet, Juhász Gábornak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárának utasítására a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka a vesztegetéssel vádolt bv-ezredesek ügyéve
2008. január 29. kedd 17:37 - Hírextra

"Nem tegnap, nem tegnapelőtt, 2006-ban a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozást rendelt el tizenegy fővel szemben, amelyek közül egy fő a mai napon is a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományú tagja" - mondta Dömény Sándor megbízott országos parancsnok, bv-dandártábornok keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte, az államtitkár utasítására a tiszt ellen fegyelmi eljárást is indított és felfüggesztette beosztásából.

Dömény Sándor hangsúlyozta, a nyomozás ideje alatt a Büntetés-végrehatjás Országos Parancsnoksága széleskörűen együttműködött az ügyészséggel.

Újságíró kérdésekre válaszolva elmondta, tudomása szerint az ügyben bejelentés alapján kezdődött meg a nyomozás. Az eset - mint közölte - két büntetés-végrehajtási intézetet érintett, de ezeket személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg.

Dömény Sándor azt is elmondta, hogy az ügyészséggel történt megállapodás alapján nem függesztette fel korábban az aktív, még állományban lévő tisztet.

Arra a felvetésre, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség vezetőjének keddi tájékoztatása szerint a vádlottak közül még kettő aktív, úgy reagált: az egyikük már nem tartozik a büntetés-végrehajtás személyi állományába, ő ugyanis - mint magyarázta - egy olyan gazdasági társaság vezetője, amelyik már nem a büntetés-végrehajtáshoz tartozik. Ővele kapcsolatban eljárni nem tudok - tette hozzá.

Ez egy elszigetelt ügy, "de természetesen a börtönök, a büntetés-végrehatási intézetek jellegénél fogva a veszély állandóan fennáll" - mondta Dömény Sándor, majd hozzáfűzte, hogy eddig vesztegetés miatt még nem indult büntetőeljárás bv-tisztek ellen.

Az MTV hétfő esti Híradója számolt be arról, hogy vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádol több büntetés- végrehajtási ezredest a katonai ügyészség, mert pénzért előnyökhöz juttattak elítélteket. A Budapesti Katonai Ügyészség tizenegy ember ellen emelt vádat, részben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága állományába tartozó, részben polgári személyek ellen - közölte a hírműsorban Hegedűs Antal vezető ügyész.

Hozzátette: a büntetés-végrehajtásban dolgozók között voltak intézetparancsnokok is. A Híradó információi szerint, a vádlottak között hat ezredes, egy alezredes, két ügyvéd és két civil van, akik közül az egyik a BM kórház főorvosa.

A tudósítás szerint a hat főtiszt pénzért soron kívül engedélyezett beszélőt, vagy büntetés félbeszakítást a raboknak. A jól fizető fogva tartottak különleges kedvezményeket nyújtó, "VIP cellába" kerültek. Volt, akinek egymillió forintjába került, hogy Tökölön, a fiatalkorúak börtönében töltse le a büntetését. A fizetős raboknak - és nem csak Tökölön, hanem az egri börtönben is - kétszer annyi csomag, beszélő és szabadság járt, mint a többieknek.

A katonai ügyészség titkosszolgálati eszközöket is felhasználva, több hónapig tartó nyomozással derítette fel az ügyet.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán azt közölték a Híradóval, hogy együttműködtek a nyomozókkal és azóta szigorították az ellenőrzést az érintett területeken.

Az ügyet március elején kezdik el tárgyalni Győrben. A Fővárosi Bíróság elfogultságot jelentett be, mert az egyik vádlott ülnökként tagja volt a bíróság egyik katonai tanácsának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását