2024. május 17. - Paszkál

A BKV vezetősége nem tudott a végkielégítésekről

Nem volt információja a BKV-s végkielégítések mértékéről a fővárosi tömegközlekedési cég igazgatóságának.
2009. szeptember 22. kedd 15:21 - HírExtra
Az alapító okiratból kifolyólag az egyes munkavállalókkal kötött szerződések tartalmát, határidejét és feltételrendszerét nem ismerik - közölte Tóthfalusi György, hozzátéve: a kirívóan magas végkielégítésekről csak az utóbbi időben, a sajtóból szereztek tudomást.

Kiemelte, a munkáltatói jogokkal kapcsolatos feladatkör az egyetlen, amelyet a tulajdonos nem enged az igazgatóságnak tárgyalni. Ezt közvetlenül a vezérigazgató alá rendelik - fűzte hozzá Tóthfalusi György.

Elmondta azt is, külön kérésre megismerhették volna az adatokat, mert mindenbe betekintésük lehet, de az igazgatóság "munkája során ezzel soha nem foglalkozott".

Tóthfalusi György szerint a fővárosnak sem volt információja a kifizetésekről, nem ismerték részleteiben a BKV-nál a vezető munkavállalóknak kifizetett bérek összegét és rendszerét.

A bizottság kérte az igazgatósági elnököt, hogy juttassanak el a bizottsági tagoknak egy tájékoztatást arról, hogy 2007-ben és 2008-ban mekkora juttatásokat és végkielégítést kaptak a vezető állású munkavállalók.

Detrekői László, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta, a kormányzatnak nincs tulajdonosi ellenőrzési joga a BKV-ra vonatkozóan.

Kérdésre válaszolva közölte, a végkielégítésekről nem tudott a kormányzat. "Mi is újságolvasóként jutottunk ezekhez a hírekhez" - fogalmazott Detrekői László.

A szakállamtitkár szerint át kellene tekinteni a döntési jogosultságokat és az ellenőrzési struktúrát a cégen belül. "Azért, hogy rendszerszinten küszöböljük ki az ilyenfajta nem kívánt helyzetek előfordulását" - fogalmazott.

A BKV ügyeiért felelős főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba egyebek mellett arról beszélt, a BKV ügye és problémája több évtizedes, s túlnyúlik a rendszerváltozás történetén. Mint mondta, egyetért "a kollektív felelőtlenség" fogalmával, de ezt a kritikát kiterjesztené a mindenkori kormányzatra és a fővárosra mint tulajdonosra. A kialakult helyzet oka nagyrészt az is, hogy az elmúlt években nem volt határozott politikai szándék, amely valódi értékén kívánta volna finanszírozni a BKV működését - jelentette ki Horváth Csaba.

Az albizottság elnöke a meghallgatás egy pontján megvonta a szót Horváth Csabától, és arra figyelmeztette, hogy maradjon a meghirdetett napirendi témánál, és "ne oktassa ki" a bizottságot. Domokos László azt mondta, hogy a főpolgármester-helyettes érdemi információt nem tudott adni a 2007-es és a 2008-as végkielégítésekről, amelyek a vizsgálat tárgyai.

A albizottság következő ülésén többek mellett a korábbi BKV-ügyekért felelős Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest kívánja meghallgatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását