2024. május 18. - Erik, Alexandra

Zuhanórepülésben a politika megítélése Magyarországon

Egész meglepő adatok is leolvashatók a legfrissebb politikus-népszerűségi listáról. A hónapról-hónapra közzétett (el) ismertségi indexet böngészve az is kiderül, a választók továbbra sem kívánják keblükre a vezetői elitet, sőt.
2009. november 23. hétfő 13:49 - Nagy András
A Szonda Ipsos által a Népszabadság felkérésére minden áldott hónapban elkészített politikus-népszerűségi kutatás legfrissebb kiadása alátámasztja azt a már eddig is sejtett tényt, hogy az országvezetés, valamint annak ellenzéke alapvetően leginkább ellenszenvet vált ki az emberekből.

Íme a legfrissebb lista
A listán szereplő 22 politikus neve mellett először a 100 százalékpontos skálán kapott értéket, majd az elmúlt hónaphoz képesti változást tüntettük fel.
1. Sólyom László 47 (0)
2. Orbán Viktor 46 (-1)
3. Szili Katalin 37 (-1)
4. Navracsics Tibor 35 (-4)
5. Gráf József 32 (-2)
6. Kövér László 30 (-1)
7. Szekeres Imre 29 (-1)
8. Vona Gábor 29 (-1)
9. Semjén Zsolt 29 (-3)
10. Mesterházy Attila 28 (-1)
11. Dávid Ibolya 27 (-2)
12. Bajnai Gordon 27 (+1)
13. Lendvai Ildikó 26 (-1)
14. Molnár Csaba 26 (-1)
15. Kiss Péter 25 (-3)
16. Herényi Károly 24 (-3)
17. Hiller István 23 (-1)
18. Demszky Gábor 22 (-1)
19. Draskovics Tibor 21 (-1)
20 Gyurcsány Ferenc 19 (0)
21. Retkes Attila 19 (-4)
22. Kóka János 17 (-1)
Forrás: Szonda Ipsos
Vegyük például a két legnagyobb népszerűségnek örvendő személyt, a lista élén egymást (de csakis egymást!) havi rendszerességgel váltó Orbán Viktort és Sólyom Lászlót. (Jelenleg épp az utóbbi vezeti a sort.)

Mind Sólyom, mind Orbán kiemelkedik a mezőnyből, ők ketten általában legalább 9-10 százalékpontot vernek a mögöttük helyet foglaló Szili Katalinra, aki mellesleg a baloldal toronymagas elsője.

A relativitás a lista esetében nem csak elméletben, hanem gyakorlatilag is megjelenik. Ha ugyanis a két legnépszerűbb közéleti személyiség tetszési indexét az egészhez (vagyis a maximálisan kapható száz százalékponthoz) képest is megnézzük, azt láthatjuk, hogy egyik toppolitikusunk sem éri el még az ötven százalékos népszerűséget sem. Sólyom László 47, Orbán Viktor 46 százalékos mutatója is mindössze hármas alát ér a választók által kitöltött bizonyítványban.

S hol vannak még a többiek…

Bizony, sokszor gondoltuk már, az épp aktuálisnál rosszabb már nemigen lehet a politikusok népszerűsége ebben az országban. Aztán mégis…

A nyár végi szolid emelkedésnek köszönhetően október óta kitartóan csökken a meghatározó közéleti szereplők átlagos tetszési mutatója, mint arra a Szonda is rámutat, az összesített értékelés novemberben már minden korábbinál alacsonyabb: mindössze 28 százalék.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az év eleje óta mostanra már 7 százalékot vesztett népszerűségéből a politikai elit, igaz, valljuk be, sok minden 2009-ben sem történt, ami emelhette volna vezetőink renoméját. Az egy-egy politikusra vetített átlagos rontás csak az őszt tekintve 3 százalékos.

Októberről novemberre a legnagyobbat Retkes Attila, az SZDSZ új irányt hirdető elnöke, valamint némi meglepetésre Navracsics Tibor a Fidesz-frakcióvezető zuhant a választók szemében. Ők ketten négy-négy százalékpontos fityiszen osztoznak.

Nem köszönheti meg azt, amit az emberektől kapott Semjén Zsolt (KDNP), Kiss Péter (MSZP) és Herényi Károly (MDF) sem. Mindhárman három százalékos zuhanást kénytelenek elkönyvelni.

Bajnai egyest kapott, de erre akár büszke is lehet

A felmérésről
Az adatokat a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég vette fel Népszabadság megbízásából 2009. november másodika és kilencedike között. A felmérés során, mint mindig, most is 1500 embert kérdeztek meg, ők együttesen az ország felnőtt lakosságát képviselik, méghozzá reprezentatívan.
Forrás: Szonda Ipsos
A továbbiakban említett politikusok esetében nem is annyira a százalékos változás, mint inkább a népszerűség-csökkenés (avagy egyetlenegy esetben növekedés) ténye okozhat némi meglepetést.

Kezdjük is azzal, hogy az összesen több mint húsz nevet tartalmazó listán mindössze egy ember akad, akinek a neve mellett nem negatív, nem is nulla, hanem a lehető legkisebb pozitív számocska áll. Ő maga a miniszterelnök, s Bajnai Gordon ez egyszer olyan egyest kapott, amelyre – a listán végigtekintve akár büszke is lehet.

Az elmúlt hónapok tendenciáit elnézve meglepő, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke októberhez képest ezúttal szerény népszerűségvesztést szenvedett el. Igaz, a mindössze egy százalékpontos huppanástól még aligha veti magát Attila kardjába, ugyanakkor a több hónapja tartó ázsiónövekedés után mindenképp figyelemreméltó csökkenő a népszerűsége.

Igaz, az adatfelvétel még a múlt hét végi sajóbábonyi balhé előtt történt, a hasonló összetűzések pedig azt mutatják, hogy a Jobbik, illetve a jogerősen betiltott Magyar Gárda hathatós közreműködésével eszkalálódó cigányellenes hangulat a radikális párt malmára hajtja a vizet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

heimsharp
2009. november 25. 13:59
A népszerü orbántol van egy csekkem 5000-ft .Emlék, hogy életem végéig emlékezzem rá hogy miféle ez az ember. A férjem kapta a hadifogságban agyon lött testvéréér.Senki nem kérte, ő adta egy halott 5000,igaz nem az ö rokona ,soha nem bocsájtom meg neki hogy lehetett ilyen aljas,mondta volna nincs pénz vagy ne mondott volna semmit ő felértékelte az emberi életet 5000-ft hiába mosolyog a tv-be látszik rajta hogy milyen sötét ember,ez vezeti a népszerüségi listát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását