2024. április 23. - Béla

Új gyógyszer az AIDS ellen

Új gyógyszer került forgalomba hétfőn az AIDS ellen Nagy-Britanniában, adta hírül az Independent című brit lap internetes oldala. A gyógyszer hatóanyaga a raltegravir, amely megakadályozza a HIV vírus örökítőanyagának a gazdasejt DNS-ébe való beépülését.
2008. január 28. hétfő 14:15 - Hírextra
A gyógyszert a szokásos HIV elleni kezelés kiegészítőjeként kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akiknél a klasszikus szerek hatástalanok. A raltegravir a klinikai tesztekben hatásosan csökkentette a HIV genetikai anyagának jelenlétét a vérben.

Az új szer úgy működik, hogy gátolja a HIV vírus integráz enzimjét. Ez az enzim kell ahhoz, hogy a vírus örökítőanyaga (RNS-e) beépülhessen a gazdasejt DNS-ébe.

Ez az első gyógyszer, amely a HIV vírusnak ezt az enzimjét célozza meg. A klinikai tesztet olyan betegeken végezték, akiket már 10 éve kezelnek, de szervezetükben a vírus már nem reagál a szokásos szerekre. Náluk a raltegravir csaknem teljesen eltüntette a vérben a vírus RNS-ét. Azoknál a pácienseknél, akik placebót kaptak a szokásos kezelés mellett, a vírus RNS-e a vérben csak 45 százalékkal csökkent. Egyidejűleg az új gyógyszertől nőtt egy olyan sejtnek a jelenléte, amely a szervezet immunválaszának erősödését jelzi.
Forrás: hirtv.hu/FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását