2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar siker a nemzetközi fesztiválon

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el a zsűri Nagydíját és az Arte francia-német kulturális televízió díját, Marjai Virág pedig a legjobb női alakítás díját a franciaországi Angers Premier Plans filmfesztiválján.
2008. január 28. hétfő 07:05 - Hírextra
Az idén huszadik alkalommal január 18. és 27. között Angers-ban megrendezésre került elsőfilmesek filmfesztiválja célja az európai mozi új tehetségeinek felfedezése, retrospektív programjában pedig a filmtörténet nagy pillanatainak felidézése, amely ezúttal az idén 80 éves Jeanne Moreau francia színésznőt ünnepelte.

A versenyfilmek közé három kategóriában; a játékfilmek, a rövidfilmek és animációs filmek szekciójában összesen hetven alkotást válogatottak be a szervezők.

Az öttagú zsűri, amelynek elnöke Sandrine Bonnaire francia színésznő volt külön értékelte a francia és a többi európai filmet. A zsűri tagjai voltak Jorge Semprun spanyol író, Frédéric Fonteyne belga rendező, Dzsamsed Uszmonov tádzsik rendező és Mia Hansen-love német-francia rendező-színésznő.

A szombat esti díjkiosztón a nemzetközi versenyben a kelet-európai mozi tarolt: a legjobb első játékfilmnek járó Nagydíját a zsűri az orosz Alekszej Popgrebszkij Prosté Veci című filmjének ítélte, melynek főszereplője, Szergej Puszkepalisz érdemelte ki a legjobb férfialakítás díját. A közönségdíjat és a zsűri különdíját is a lengyel Andrzej Jakimowski Sztuczki című filmje kapta, amely már a Velencei Filmfesztiválon is díjat nyert.

A rövidfilmek közül a közönség a román Gabriel Sirbu La Drumul Mare című alkotását tartotta legjobbnak, amelynek a zsűri különdíjat ítélt meg. A Nagydíjat és az ARTE televízió díját pedig Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el. A fesztivál legjobb színésznőjének a magyar film főszereplőjét, Marjai Virágot találta a zsűri.

A 13 perces rövidfilm - amely a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte el - Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája, amelyben egy irodista nő precíz munkafolyamata, egy arc rezzenései láthatóak. És egy férfi, aki a nőt várja az ablakon túl.
A film forgatókönyvét a rendező írta, operatőre Erdély Mátyás. További szereplői: Menszátor-Héresz Attila, Kelényi Éva, Kovács Kálmán és Ferenczy Endre. A Türelem az Inforg Stúdió, a Duna Műhely és a Filmteam koprodukciójában készült, producerei Muhi András, Durst György és Major István voltak.

A film nemzetközi premierje a Velencei Filmfesztiválon volt, azóta számos rangos fesztivál hívta meg Belgiumtól Törökországig, díjat először a Bilbaoi Dokumentum- és Rövidfilmek Nemzetközi Fesztiválján nyert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását