2024. május 4. - Mónika, Flórián

Paprikával űzött elefántok

India északi részében, Asszám államban az állatvilág szakértői a vadon élő elefántok invázió ellen keresnek hatásos eszközöket. Falvak, művelt területek megóvására erős növényi rostokból font kerítéseket állítanak fel, amelyeket átitatnak gépkocsi-olajjal
2008. január 27. vasárnap 07:17 - Hírextra
Ez a világ legerősebb paprikája és mint ilyen, bekerült a Rekordok Könyvébe. Erőssége a Scoville-skálán meghaladja az ezer egységet. Kísérleteznek rúdra tűzött, szárított paprikával átitatott szalmabálák égetésével is.

Csak Asszám államban kb. 5 ezer elefánt él szabadon és 1996-tól 2000-ig 280 ezer hektár élőhelyükként szolgáló erdő tűnt el. Az állatok emiatt özönlenek a falvak és a művelt területek felé, ahol sok balesetet okoznak.

Világszinten, különösen Délen növekszik az ember-állat konfliktusok száma. Fő okai között szerepel a népesség szaporodása, amelynek következménye az állatok természetes élőhelyeinek fogyása. Tanzániában a 90-es években 40 esetben támadtak meg oroszlánok embereket, ma 100-nál több esetben, és ezek 70 százaléka halálos kimenetelű. Indiában a tigristámadások szaporodtak, évente átlag száz ember halálát okozzák - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A szakemberek állandóan keresik a védekezéseknek olyan módjait, amelyek távol tartják, de nem pusztítják el az állatokat. Az észak-olaszországi Trentino tartományban például árammal "dúsított" kerítésekkel ijesztik el a méhészetektől a medvéket. Ismert, hogy az autóillatosító távol tartja a nyesteket az autóktól, hogy a vaddisznó utálja a naftalinszagot és a szarvasfélék az egyes rossz szagú növényvédő szereket. Az állatkertből összegyűjtött tigrisürülék pedig egyenesen ördögűzőként hat a rókákra.

A tudományos alapú igazi kísérletezés azonban még nem kezdődött el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását