2024. április 25. - Márk

Viagrával az agydaganat ellen

A rákgyógyszerek célhoz juttatásában hatékony szernek bizonyult állatkísérletek során két potencianövelő szer is. A Viagra és a Levitra a rosszindulatú agydaganat kezelésénél vethető be.A Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói patkánykísérletek
2008. július 29. kedd 16:04 - Hírextra
Az agydaganatos patkányok 42 napig éltek, ha az adriamycin nevű gyógyszerrel kezelték őket - és 53-ig, amikor a szer mellé Levitrát is kaptak.

A Levitrának és a Viagrának ez már sokadik felhasználási lehetősége; mindkét szert eredetileg szívgyógyszerként tesztelték, mert a hatásukra javul a vér áramlása az erekben - emiatt alkalmas az impotencia ellen is.

Az adriamycinről korábban is tudták, hogy a jelenleg ismert leghatékonyabb fegyver lehetne az agytumoros sejtek ellen - csak éppenséggel képtelen átjutni a vér-agy tumorgáton. Erre találtak most megoldást - hangsúlyozta a kutatást vezető Keith Black idegsebész.

A vér-agy gát molekuláris mechanizmus, amely távol tartja a káros hatóanyagokat az agytól. Az agytumor azonban saját vérereket növeszt, ezeken keresztül jut tápanyaghoz, és szintén gátat képez - ezt hívják vér-agy tumorgátnak.

Black szerint az impotencia elleni gyógyszerek csak ezekre a tumoros gátakra hatnak, a vér-agy gátra nem - így anélkül támadhatják az orvosok a daganatos sejteket, hogy egyúttal az egészséges agysejtekben is károkat okoznának.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását