2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Meghalt Dusan Dzamonja

Nyolcvanegy évesen elhunyt szerdán Zágrábban Dusan Dzamonja európai hírű horvát szobrász, a volt Jugoszlávia egyik legismertebb művésze, a monumentális szobrok mestere.
2009. január 14. szerda 23:02 - Hírextra
A macedóniai születésű művész munkásságának több mint 50 éve alatt készített szobrot, monumentális emlékművet kőből, fémből, üvegből, acélból, vasból, fából. Korai korszakában fgurális műveket alkotott, de 1960-ban a Velencei Biennálén kiállított - fából és szögfejekből készített - absztrakt szobrával keltette föl a nemzetközi művészvilág figyelmét.

Az egykori Jugoszlávia egyik legelismertebb művésze volt. A Kozara hegységben, Bosznia és Szerbia határán emelkedik betonból és alumíniumból készített, 34 méteres második világháborús partizánemlékműve, amelyet 1972-ben állítottak. Igen ismert a dachaui és a jasenovaci haláltábor áldozatainak emlékére készített szobra és emléktáblája is.

A monumentális szobrok mesterének egész Európában voltak kiállításai, munkái láthatók Párizsban a Vendome téren, Brüsszelben az Igazságügyi palota mellett, Londonban a Regent parkban. Absztrakt műveit monumentális, szuggesztív és harmonikus jelzőkkel illette a kritika.

Dusan Dzamonja 1928. január 31-én született Strumicában, Macedóniában. A művészeti akadémiát Zágrábban végezte, első kiállítása 1954-ben volt. 1987-ben Brüsszelbe költözött, de dolgozott Zágrábban és az Isztriai-félszigeten, Vrsarban épített műteremházában, amely körül nagy szoborparkot létesített munkáiból.

Részt vett a szaúd-arábiai iszlám központ, az orani dzsámi, valamint a fiumei (Rijeka) iszlám központ tervezésében is, mert az építészet "szerelmese" volt - emlékeztetett a horvát közszolgálati televízió szerda esti híradója.

A múlt év végén a zágrábi Iparművészeti Múzeumban láthatták az érdeklődők Dusan Dzamonja életének utolsó, retrospektív kiállítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását