2024. április 29. - Péter

Az Európai Bizottság magára haragította Szerbiát

Az EU kormányának, az Európai Bizottságnak sikerült részben nevetségessé tennie magát Szerbiában, részben még jobban maga ellen hangolni az őt egyébként sem túlságosan kedvelő országot azzal, hogy kultúrát és politikát összekeverve elítélte a legutóbbi Eu
2008. január 26. szombat 07:10 - Hírextra

Az énekesnő tavaly márciusban Imádság című dalával első lett az Eurosongon, s utána az Európai Bizottság - vagy művészi képességei elismeréseként, vagy az Európa pofozógyerekévé vált Szerbiának tett csekély gesztusként - sietve ki is nevezte az interkulturális párbeszéd nagykövetévé.

Marija azóta sem felejtett el énekelni, viszont beállt az államfői posztra pályázó, s szélsőséges nacionalistának elkönyvelt radikális pártvezér, Tomislav Nikolic kampánycsapatába. Annyira, hogy január 20-án este is együtt ünnepelték a szerbiai elnökválasztás első fordulójában elért győzelmet.

Ezt követően jelentette ki az EU kulturális biztosának szóvivője, hogy felülvizsgálják Serifovic megbízatását. Az énekesnő politikai hovatartozása és tevékenysége semmiképp sem tükrözi az EU-nak a szerbiai elnökválasztással kapcsolatos álláspontját - tette hozzá John McDonald, elfeledkezve arról, hogy Serifovic nem a politikai nézeteit feltérképező mélyinterjúk nyomán kapta Brüsszeltől a kitüntető címet.

Erre már a szerb hivatalos politikának is meg kellett szólalnia. Boris Tadic államfő - Tomislav Nikolic ellenfele a választás második fordulójában - erőteljesen a 24 éves énekesnő pártjára kelt, Szerbia ragyogó képviselőjének nevezte, s felkérte Vuk Jeremic külügyminisztert, hogy a legerőteljesebben járjon el Brüsszelben, tegyen meg mindent azért, hogy Marija Serifovicot ne fosszák meg kitüntető címétől.

Arról pedig, hogy Tomislav Nikolic - akinek a támogatása miatt az énekesnőt egyes brüsszeli hivatalnokok ki akarják átkozni - egy demokratikus működésűnek elismert ország demokratikusan megválasztott parlamentjében a legerősebb pártot vezeti, még nem is szólt senki. A radikálisok alelnöke már másodszor döntőse a szerbiai államfőválasztásnak, s Európában teljesen szalonképesnek számító kormányerők kokettálnak vele állandóan, nem zárva ki az együttműködés lehetőségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását