2024. április 29. - Péter

A republikánus vezető elunta az adó alóli kibújást

Charles Grassley, a republikánusok vezetője az amerikai szenátus pénzügyi bizottságában évek óta harcol az adófizetés alóli kibújás azon formái ellen, amelyeket a bűvös "non-profit" jelző tesz lehetővé.
2008. január 26. szombat 15:32 - Hírextra
Miután átvizsgáltatta az amerikai Vöröskereszt mérlegeit és olyan érinthetetleneknek tartott intézményekét, mint például a Smithsonian, amely a főbb washingtoni múzeumok kezelője, most azokat a keresztény kongregációkat vette célba, amelyek az úgynevezett "gazdagsági teológiát" hirdetik - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Ezek a kongregációk kiterjedt gazdasági tevékenységet folytatnak, megatemplomaik mellett különböző szolgáltatóközpontokat működtetnek, köztük edzőtermeket, iskolákat, gyógyszertárakat, turisztikai irodákat, idősek otthonait, nagy lakóparkokat. Vezetőik 30 millió dolláros Gulfstream repülőkön, Bentleyken közlekednek, adót pedig nem, vagy csak kis mértékben fizetnek. "Minden rendben van, Isten nem akarja, hogy az emberek csak a Paradicsomban legyenek boldogok, gazdagoknak akarja őket látni a Földön is" - mondják a lelkipásztorok.

Grassley nem így gondolja. A szenátornak sikerült meggyőznie a bizottságot, amely behívta annak a hat kongregációnak a vezetőjét, amelyek a leginkább magukra vonták gazdagságukkal a média figyelmét. Arra kér tőlük választ, hogy milyen kritériumok alapján választják szét vallási és gazdasági tevékenységeiket.

A meghívottak azzal vádolják a bizottságot, hogy megsérti az állam és az egyház különválasztásának elvét és az alkotmányban biztosított vallásszabadságot. De csak ketten tagadták meg a megjelenést és közölték, hogy csak hivatalos idézésre engedelmeskednek. Hárman azt mondták, hogy a szükséges iratok összeszedéséhez hónapokra lesz szükségük, és csupán egy jelent meg.

A renitensek január végéig kaptak halasztást.

A megadóztatásuk kemény dió lesz, mivel sok hívükkel is számolni kell, ugyanakkor az amerikai adófizetők nagyon is érzékenyek arra, hogy miképpen oszlanak meg a polgárok között az adóterhek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását