2024. május 2. - Zsigmond

Kivágják Sissi-pálmáját

Túlélt két világháborút és túlélte az Osztrák-Magyar Monarchiát is. Most azonban szembe kell néznie a fejszével Bécs "Sissi-pálmájának", a néhai Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról elnevezett vén pálmafának.
2008. január 25. péntek 07:14 - Hírextra

Illetékesek szerint ki kell vágni a 170 éves méltóságteljes kínai legyezőpálmát, mielőtt áttörné Európa legnagyobb melegházának üvegtetejét. A pálmafa csak az elmúlt 18 évben kétszeresére nőtt, ma már több mint 27 méter magas és nem maradhat továbbra is bezárva a schönbrunni palota kertjének pálmaházába. Szakértők szerint nem élné túl ha megpróbálnák lenyesni és ha meghagynák jelenlegi helyén azzal a veszéllyel járna, hogy lerombolják a melegházat, Ausztria építészeti kincsét.
"Igazi pálmát nem lehet visszavágni. Vagy elhalna vagy pedig áttörné üvegházunkat" - magyarázta Brigitte Mang, Ausztria állami kertészeteinek igazgatónője.

Évente turisták százezrei csodálják meg a pálmafát, amely már 44 éves volt, amikor 1882-ben elhelyezték a melegházban és elnevezték a titokzatos Sissiről, I. Ferenc József császár és király darázsderekú feleségéről. A kedvelt fát 1838-ban ültették és ma már hozzátartozik a császári hagyományhoz. Sissi pálmafája valamikor egy hozzá hasonló pálmafa mellett növekedett, amelyet Mária Terézia császárnőről neveztek el, aki az egyetlen női uralkodója volt a Habsburg monarchiának.
Azt mondják, hogy Sissi csodálta pálmafáját és ott üldögélt alatta valahányszor csak a Földközi-tenger térségbe vágyakozott.

Mang asszony és Gerhard Tichy, schönbrunni főkertész szerint az illetékesek gyakorlatilag az utolsó pillanatig vártak azzal az elhatározással, hogy a jövő hónapban kivágják a pálmafát. Elismerik, hogy senki sem akarja pusztulását, de nem engedik, hogy tönkretegye a Franz Segenschmid építész által tervezett pálmaházat. Osztrák hivatalos személyek szerint ugyanis ez a kontinens üvegből épült legnagyobb melegháza: hossza 111 méter, szélessége 28 méter, magassága 25 méter.

A pálmafa kivágására február 18-án kerül sor. Ha egyáltalában vigasztalást jelenthet, a palota kertészei már nevelik utódját: egy kis kínai legyezőpálmát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását