2024. április 26. - Ervin

Interjú egy nyugtalan arccal

A Pont Fm 88.1 rádió Rocközön című műsorának eheti egyik vendége Gidófalvy Attila a Beatrice egykori, valamint Karthago és a Lord zenekarok jelenlegi billentyűse volt. Gidófalvyval a Lord és a Karthago mellett beszélgettünk a mai zenekarokról, szót ejtett
2008. január 25. péntek 19:02 - Pór Károly
A nagyközönség talán jobban ismer a Karthagoból, de te a Lordban is zenélsz. Mi a helyzet ez utóbbi bandával? Mikor várható esetleg új lemez?

Tavaly volt a Lord 35 éves évfordulója, ebből az alkalomból volt szeptemberben egy teltházas bulink a Sport Házában, és erről most karácsonykor megjelent egy 26 nótás DVD, ami a teljes koncertet tartalmazza, az összes nagy sláger rajta van. Idén elsősorban a koncertekre összpontosítunk, és nyár végén kezdünk majd foglalkozni egy új lemezzel, ami annyit jelent, hogy nagyjából egy év múlva stúdióba vonulunk, és így 2009 tavaszára jelenhet meg új album. Egyébként most a DVD miatt nem jelent meg külön lemez. Viszont azt el kell mondani, hogy nem cél, a minél több hanghordozó, mert nem olyan nagy üzlet a lemezkiadás, de azért fontos, hogy legyen valami értékálló, maradandó a zenekar után.

Új nótákat írtok, vagy inkább a régiekhez nyúltok majd vissza egy új album kiadásánál?

A közönség elvárja, hogy mindig megújuljunk valahogy. Egy-két régi dalt persze elő kell venni, - mint ahogy például elővettük a Zaklatott fényeket, vagy a Róka és a hollót - amiket esetleg áthangszerelve ismét játszani kezdünk, de hosszú távon az új nótákban van a jövő.

A régi dalokat mindenképp át kell hangszerelni? Egy hete az újjáalakuló Kugliból beszélgettem Gönczy Gáborral, aki elmondta, hogy szándékosan nem hangszerelik át a régi dalaikat, mert azok ma is teljesen megállják a helyüket.

Részben értek egyet Gönczy Gabival. Vannak dalok, amik ma már nem úgy szólnának, mint akkor. Ez egyébként azért is nehéz kérdés, mert sokszor például egy stúdióban ülve nem is jönnek ki azok az apró finomságok, amivel esetleg még jobbá lehetne tenni egy dalt, és amikor meghallgatom a megjelent albumot akkor jövök rá, hogy még lehetett volna hangolni rajta. Arra viszont a magyar zenekaroknak nincs lehetősége, mint a Pink Floyd-nak, akik 3 évig dolgoznak egy lemezen, aztán fekve szarik tőlük az ország. Szóval én nem gondolom azt, hogy nem szabad áthangszerelni a dalokat, hiszen változik az ízlés, a kor.

Hol kezdi az évet a Lord?

Február 8-án Győrben kezdünk bulizni, majd 16-án lépünk fel itt Pesten a Wigwam Klubban, ahol idén összesen négyszer fordulunk majd meg. Egyébként már 4. éve mindig Győrben kezdünk. Győr egy nagyon jó város, és nem csak azért mert zöld-fehérben úszik.

Ha zöld-fehér, akkor Fradi?

Gyerekként három évet fociztam a Fradiban és ez meghatározó volt az életemben. Azóta számomra három dolog létezett: az FTC, a Fradi és a Ferencváros. Én mindenkit tiszteletben tartok. Nekem van például nagyon jó barátom, aki Dózsa drukker – katasztrófa, de ez az ő problémája – de van honvédos, és MTK-ás barátom is. Ami pedig most folyik a Fradinál az drámai. Nagyon el van úszva a csapat, és ha valaki, akkor én aztán igazán tudom, hogy milyen elúszni, mert a médiában én is el tudtam úszni. De a Fradit meg kell menteni, mint ahogy anno megmentették például a másodosztályba csúszó MTK-t, Vasast, Honvédot. A Fradinak meg kell maradnia a magyar sportpalettán!

Utalsz a médiában való elúszásodra. Hogyan emlékszel vissza a Pannon Rádiós történetedre? Vannak még hasonló terveid?

Elkövettem egy nagyon nagy hibát. 1995-ben megálmodtam egy olyan rádiót, ami a magyar értékeket, a magyar zenét képviseli 100 százalékban. Eredetileg arról volt szó, hogy a Pannon GSM-mel közösen indítjuk ezt a rádiót, de elmentem egy Bocskai Alapítvány által szervezett műsorba billentyűzni, ami után rám sütötték, hogy MIÉP-es vagyok, és a Pannon GSM kifarolt emögül. Kényszerhelyzetbe kerültem, amikor a MIÉP felajánlotta segítségét. Eredetileg arról volt szó, hogy csak a híreket mondják, de életbe lépett az „odaadod a kisujjad, majd letépik karodat és elveszik a tested” című történet. Később pedig már hiába próbáltam politikamentessé tenni, teljesen tönkretettek. Én egy nyugtalan arc vagyok, vannak konkrét terveim, elfogunk indulni interneten, de abból már leadtam, hogy 100 százalékig magyar zenéket játszunk.

A héten rendezték a Fonogram díjátadó gálát. Mennyire számít rangnak manapság egy ilyen díj. Mi a véleményed arról, hogy a Bikini kapta az év rockalbuma díjat. Úgy tűnik, hogy azért még mindig jó az öreg a háznál.

Igen, persze, hogy jó! Ami pedig igazán meleg szívvel érintett, hogy Balázs Fecó életműdíjat kapott. Neki ezt már rég meg kellett volna kapnia azért, amit letett az asztalra a magyar pop piacon, de örülök a Bikini sikerének is, mint ahogy minden magyar banda sikerének, mert ha nekik megy, akkor megy másnak is. És ennek persze a fordítottja is igaz, erre példa a ’80-as évek második fele, amikor sorra szűntek meg (mint ahogy a Karthágo is), vagy mentek ki külföldre a bandák.

Mi a véleményed a mai együttesekről?

Tiszavirág életűek. Nekem az az elvem, hogy olyan zenét kell játszani, ami te vagy, ami belőled jön, és kell egy kis kompromisszumot is kötnöd, hogy eladható legyél, mert az öncélú garázsban muzsikálásnak nincs jövője. Én úgy érzem, hogy a Lorddal és a Karthágóval is sikerült valami olyat alkotunk, ami örökös marad. A Vándor és a Requiem fenn fog maradni, míg világ a világ. Ezek igazi rockhimnuszok, ilyet ma már nem sok zenekar tud elkövetni. A Lord és a Karthágó nem tiszavirág életű, és ezt jól mutatja, hogy tavaly és idén is mennyi bulit tudtunk csinálni.

A Rocközön műsorában említetted, hogy anno még 40 ezer ember előtt is játszottatok Dorogon. Ma Magyarországon ilyenre miért nincs példa?

Akkoriban az emberek ki voltak éhezve a koncertekre, nem volt annyi fellépési lehetőség, nem voltak pubok, klubok. Egyébként nem szabad azt hinni, hogy a világsztárok mindig tíz- meg százezrek előtt lépnek fel. Mi a Lorddal játszottunk 1500 ember előtt Ausztriában a Fertő-tónál úgy, hogy utánunk Joe Cocker lépett fel. A Wembley stadion neki sem nyit ki minden nap.

A Karthágóról kevés szót ejtettünk. Velük is lesznek fellépéseid?

Igen, több közös Karthago – Lord bulit is tervezünk, például márciusban Pécs, majd Tatabányán is, és jövőre lesz új Karthago lemez is.

Hogyan látod a személyes jövődet?

Család és zenélés. Az a nagyon fontos, hogy mindig meg tudjak felelni a közönségnek, mert ők a zsűri, ők pontoznak minden egyes buli után, ennek kell megfelelni erről szól a Lord és a Karthago is, ez az élet!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását