2024. április 23. - Béla

Elmarasztalják az NBH-t

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nem a kellő szakmai alapossággal és körültekintéssel végezte az Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódó munkáját - áll abban a jelentéstervezetben, amelyet Tóth Károly, a két szervezet kapcsolatát és ennek nemzetbiztonsági koc
2008. január 25. péntek 14:05 - Hírextra
Az Egymásért, Egy-másért Alapítvány működésének nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló parlamenti bizottság január 29-ei ülésére készített tervezetet az alelnök, ám várható, hogy a testület ellenzéki, vagy esetleg SZDSZ-es tagja is készít javaslatot.

Tóth Károly "összegző megállapításai" között szerepel: indokoltnak tartanák a hivatásos szolgálati jogviszonyban álló személyek

részvételének szigorúbb szabályozását az alapítványokban és a társadalmi szervezetekben. Az alelnök szerint a vám- és pénzügyőrség felé jelezni kellene: végezzék nagyobb körültekintéssel a karitatív jelleggel behozott áruk kezelését, különösen abban az esetben, ha azok kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A Pénzügyminisztériumnak szóló javaslat szerint át kellene tekinteni az alapítványok pénzkezeléséről szóló jogszabályokat. Tóth Károly tervezete továbbá szükségesnek tartja az alapítványok kereskedelmi tevékenységének áttekintését, szükség esetén annak szigorítását.

A javaslatban szerepel az is: a vizsgálóbizottság megállapítja, hogy az alapítvány létrehozása során szerepet játszottak egykori és aktív nemzetbiztonsági múlttal rendelkező személyek is. A tervezet szerint az NBH-nak volt egyfajta törekvése a szorosabb kapcsolat kialakítására, de nem kellő szakmai alapossággal és körültekintéssel végezték el az alapításkor a szükséges ellenőrzéseket. Utalt arra is, hogy az NBH vezetőinek megítélése szerint "alapvetően hasznos és eredményes volt" az említett kapcsolat, egészen a pénzügyőri vizsgálatok megindításáig.

"A Bizottság megállapította, hogy érdemi kísérlet történt az Alapítvány részéről a Nemzetbiztonsági Szolgálatokat irányító miniszterrel való kapcsolatépítésre, annak érdekében, hogy az Alapítvány által vitatott eljárásban kormányzati támogatást kapjon", ugyanakkor "az is megállapítható, hogy a fenti kapcsolatépítési törekvésük rendre eredménytelennek bizonyult" - áll a dokumentumban.

A parlamenti bizottság legutóbbi, január 15-ei ülésén Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett azt mondta: a szervezetet 2004-ben karitatív céllal hozták létre Nagy Lajos, az NBH egykori igazgatója "ötletére és kérésére". Utalt azonban arra, hogy a megalakulás "igazi, mélységes tartalmáról" nem nyilatkozhat, mert az titoknak minősül.

Az ülésen többször utaltak arra, hogy Földesi-Szabó Lászlót csempészéssel és sikkasztással is gyanúsítják. A vámosok még áprilisban áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a kuratóriumi elnök és mások személyek ellen. Az eddigi adatok szerint 2005 és 2007 között több mint 170 esetben kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre.

Azt, hogy az ügy részleteit a közvélemény megismerhesse, nehezíti, hogy a képviselők a bizottság korábbi zárt ülésén számos olyan információt kaptak, amelyekről a nyitott üléseken az újságírók jelenlétében már nem beszélhettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását